Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Františka Plamínková, žena s velkým Ž

Před 140 lety, 5. února 1875 se v rodině pražského obuvníka narodila vyjimečná a nadmíru aktivní žena, která to svému okolí dávala patřičně najevo. Aktivistka, politička, oběť fašismu, o které komunisti nemluvili- Františka Plamínková. Oproti popravené Milušce Kudeříkové neměla správný stranický původ a ještě ke všemu byla její mladou přítelkyní Milada Horáková.

Františka Plamínková vystudovala obecnou, měšťanskou školu a Státní učitelský ústav v Praze. Podle předpokladu se po absolvování školy začala věnovat učitelství. Jenomže učitelská ženská profese v té době požadovala celibát. Což se Plamínkové nelíbilo a začala bojovat za zrušení celibátu a rovnoprávnější postavení učitelek. Tím byl založen feministický základ.

V roce 1903 se stala zakladatelkou Ženského klubu českého, v kterém bojovala za zrušení celibátu učitelek,  volební právo žen a rovnoprávnost žen a mužů. Díky tomu se v roce 1908 zúčastnila v Amsterdamu mezinárodního kongresu Aliance pro volební právo žen.

V roce 1918 vstoupila do Československé strany socialistické, jak se v letech 1918 - 1926 jmenovala Československá strana národně socialistická (ČSNS). V roce 1919 byla zvolena do zastupitelstva hl. m. Prahy, kde se po čase setkala s mladičkou Miladou Horákovou, která ji až do své neblahé smrti brala jako svou učitelku, důvěrnici, kamarádku.

V roce 1923 založila Plamínková Ženskou národní radu a byla její předsedkyní až do své smrti. Od roku 1925 byla místopředsedkyní Mezinárodní rady žen. V tom samém roce se stala senátorkou a byla jí do zrušení Senátu v roce 1939.(foto: pamětní deska na budově Senátu)

V meziválečné době se nesporně jednalo o nejznámější Češku ve světě. Díky ní byly v Praze postaveny na Smíchově Ženské domovy a dům Ženského klubu českého. Jako tvrdá, zásadová, neústupná, nenávidějíc konjukturálnost, se stala některým lidem nepohodlnou, ale díky přátelství s rodinou Masaryka měla dobrou podporu. I k ženám si nebrala servítky: "Mně se zvedá žaludek z těch ženských, které chtějí reformovat svět a zavádějí mam a klam."

Svoui neohroženost prokázala v září 1938, kdy Adolfu Hitlerovi napsala otevřený dopis, v kterém mu vyčetla neúctu k prezidentovi Benešovi a upozornila ho na jeho historické a zeměpisné chyby, jichž se dopustil ve své "slavné" norimberské řeči 12. září. Svůj dopis končí: "Jako poctivá demokratka považuji za svou lidskou povinnost napsat Vám, pane říšský kancléři, protože jsem pevně přesvědčena, že i proti vojenské přesile pravda vítězí."

Ani po okupaci neváhá se ozvat. Protestuje u státního prezidenta Háchy, že v padesátičleném vedení jediné povolené protektorátní strany - Národním souručenství, není jediná žena.  Odmítá navrhnout zrušení Ženské národní rady, jak si to přejí protektorátní orgány.

Měla možnost emigrovat, když v květnu 1939 vycestovala na feministický kongres do Kodaně. I když ji přátelé nabádali, vrátila se.  A hned první den po vypuknutí II. světové války - 1. září 1939, byla zatčena a šest týdnů vězněna.

Její pasivní resistenci vůči okupačnímu režimu napadl v únoru 1942 několikrát v tisku redaktor Poledního listu Karel Werner (v dubnu 1947 odsouzen k trestu smrti a popraven), čímž na ni upozornil gestapo.  A nebyl jediný, kdo se o ní zbaběle opřel. Loni, sedmdesát dva let po její smrti, na ni upozornil i "historik" Jan Nepomuk Albert Bewid-Buquoy z Eligutu, jehož pravé jméno zní Jan Kopecký, který ve svém pomlouvačném blogu o Miladě Horákové psal o Františce Plamínkové jako o "strašpitlovi". (viz blog: http://vladislavsvoboda.blog.idnes.cz/clanok.asp?d=4111088&k=99496)

"Strašpitla" Františku Plamínkovou v rámci heydrichiády opět zatklo gestapo (11.6. 1942). Po třech dnech byla deportována do Terezína, kde se setkala s Miladou Horákovou a 30. června 1942 byla, k potěše kolaborantů, na Kobyliské střelnici popravena.

A jak se u nás stává - v roce 1960  komunisti přejmenovali ulici Františky Plamínkové na ulici Františka Křižíka, komunistického novináře, který byl jako Františka Plamínková za heydrichiády zastřelen. Naštěstí si to někteří uvědomili a Františka Plamínková má opět v Praze svou ulici.

Autor: Vladislav Svoboda | čtvrtek 5.2.2015 10:41 | karma článku: 23,37 | přečteno: 969x
  • Další články autora

Vladislav Svoboda

Nová podoba?

Po několika letech jsem se vrátil na idnes blog. Bohužel to co jsem měl připravení zmizelo a nahrávání nejde. takže opět idnes opouštím a budu se věnovat facebooku.

11.4.2024 v 9:43 | Karma: 9,16 | Přečteno: 394x | Diskuse| Miniblogy

Vladislav Svoboda

V. díl Pouštění žilou

Jednou z nejhorších polistopadových událostí byl podpis opoziční smlouvy. Kmotři ji pochopili jako svou nedotknutelnost, a že si mohou dělat co uznají za vhodné. Ne nadarmo se někde celou noc bujaře slavilo.

8.4.2024 v 8:32 | Karma: 10,55 | Přečteno: 279x | Diskuse| Politika

Vladislav Svoboda

IV. díl Chaos

V roce 1990 se stal předsedou Československé strany socialistické mladý, velmi pohledný a ambiciózní Jiří Vyvadil.

5.4.2024 v 9:13 | Karma: 11,03 | Přečteno: 312x | Diskuse| Politika

Vladislav Svoboda

III. díl Náměstek

Privatizace byla příležitost pro veksláky, řezníky, zelináře a další, jak zlegalizovat své nelegální výdělky. Privatizace využili i cizinci, kteří nakupovali provozovny přes takzvané bílé koně.

4.4.2024 v 8:55 | Karma: 11,09 | Přečteno: 355x | Diskuse| Politika

Vladislav Svoboda

Vrána k vráně sedá

Po devadesátém roce se někteří estébáci rychle zorientovali, a zjistili, že svými znalostmi a kontakty se mohou dopracovat k značnému majetku. Jedním z nich byl agent s registračním číslem 16 777 a krycím jménem Vlastimil.

2.4.2024 v 9:35 | Karma: 25,88 | Přečteno: 792x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

EU se od zemí jako Česko naučila hodně o Kremlu i Putinovi, řekla Leyenová

26. dubna 2024  18:09,  aktualizováno  18:29

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se...

Zkusil unést hocha ze školky, vydával se za jeho matku. Mladík dostal rok vězení

26. dubna 2024  18:16

Nejprve telefonicky a poté i osobně se čtyřiadvacetiletý muž snažil vynutit si vydání chlapce z...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 272
  • Celková karma 12,81
  • Průměrná čtenost 1440x
Důchodce, občas si přivydělávající v komparsu. Člen klubu Milady Horákové. Snažím se nemít stádní názory a řídit se heslem: Důvěřuj, ale prověřuj!

Seznam rubrik