Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Všeci kradnú!

Bylo hlavní volební heslo Andreje Babiše a kromě koblih to byl největší tahák proč Babiše volit. Každý si po zklamáních z hlavních politických stran přál někoho, kdo konečně zatočí s korupcí, tunelováním a rozkrádáním..

I další kroky, které ve funkci ministra financí udělal, znamenaly pro většinu jeho voličů znamení, že svůj hlas nepromarnili. Kontrolní hlášení týkající s DPH a EET mají udělat přítrž okrádáni statní kasy. Ne nadarmo se zvýšil počet státních zaměstnanců od posledních voleb o 12 tisíc. Zdá se, že díky kontrolnímu hlášení a EET na ně bude mít stát peníze, a vládní strany mezi nimi určitě najdou velké procento svých voličů. 

Je taky nutné konstatovat, že Andrej Babiš je velmi úspěšný podnikatel. Pravda, jeho startovní dráha byla o kilometr dál posunuta, než měl obyčejný člověk. Byl členem KSČ. Takových bylo přes milion. Ale minimum z nich mohlo v normalizačních časech studovat v Ženevě, naučit se cizí jazyky, nastoupit v podniku zahraničního obchodu, vyjet do Maroka a upsat se StB. I když tomu poslednímu bych nepřikládal příliš velkou důležitost, protože každý zaměstnanec PZO se musel podílet na hospodářské špionáži ve prospěch ČSSR.

Protože se uměl orientovat, velice rychle pochopil v čem je nejlepší podnikat a kde hrozí minimální riziko bankrotu. Přece tam, kde jsou velké dotace a velké státní zakázky. Jeho čich byl neomylný. Díky dotacím a státním zakázkám se jeho impérium radostně rozrůstalo.

Jeho neomylný čich v roce 2012 zavětřil.  V roce 2011 tehdejší ministr financí a největší Babišův kritik Miroslav Kalousek zavedl takzvané spořící dluhopisy. Smyslem bylo dát možnost i fyzickým osobám koupit si státní dluhopisy. Jeden z typů těchto spořících účtů nesl název reinvestiční. A aby se reinvestovalo snáz, stát vydával dluhopisy v hodnotě jedné koruny. Jednalo se o praktické řešení, které jak je u nás obvyklé, v sobě skrývalo "ďábla". 

Daň z výnosu se vypočítávala z každého dluhopisu zvlášť a zaokrouhlovala se na celé koruny dolů. Takže je zcela logické, že u jednokorunových  dluhopisů byla logicky daň vždy nula. A protože dluhopisy může vydávat  nejen stát, ale i firmy, jednokorunové dluhopisy se staly masovou záležitostí a v roce 2012 je vydala celá řada firem. A protože jak je u nás obvyklé stát si to pozdě uvědomil. Proto narychlo byla v dubnu schválena novela, která měla tuto díru zalepit. Ale ejhle, mělo to jeden obvyklý háček. Účinnost novely začala platit až 1. ledna 2013.

Babiš výjimečně zareagoval trochu opožděně až 28. 12. 2012 předposlední  pracovní den v roce, kdy všem bylo jasné že jednokorunové dluhopisy nejsou košer, vydal tyto jednokorunové dluhopisy i Agrofert. A to rovnou v hodnotě tří miliard korun. Záměr byl zcela jasný a křišťálově čistý - vyhnout se zdanění. Ke všemu měly dluhopisy výnos šest procent ročně. V té době by Agrofert sehnal výhodnější úvěr. Takže se nezbývá než se zeptat: "Proč tedy dluhopisy vydával?"

No přece proto, aby si je mohl koupit majitel Agrofertu Andrej Babiš. Nakoupil jich za 1,252 miliardy korun. Výnosy  z dluhopisů mu ročně dávají 75 milionů korun ročně. A to je příjem, ze kterého, na základě zákona platného v roce 2012, neplatí daň. Je víc než jasné, že Andrej Babiš využil díru v zákoně. A protože mu to bylo málo, v roce 2014 si přikoupil tyto dluhopisy za dalších 230 milionů korun.

Určitě nebyl jediný, kdo této díry využil. Ale je jediný který se vrhl na politickou kariéru s bojem proti daňovým únikům. Jenomže ani toto není konec v návrzích největšího bojovníka proti daňovým únikům. Na podzim 2016 ministr financí ohlásil, že aby udržel peníze v Česku a podnikatelé nezakládali firmy v daňových rájích, chce zrušit daň z dividend. Jenomže i zde je Babiš ve střetu zájmů. A dokonce možná v největším. Jeho Agrofert má totiž zhruba 30 miliard nerozděleného zisku. Kdyby si celý zisk nechal Babiš jako majitel vyplatit, musel by Agrofert na daních zaplatit 4,5 miliard korun. Po zrušení této daně by nezaplatil nic.

Jestli si mohl na nákup dluhopisů vydělat či nemohl, přenechám sněmovně. Ale jedno je jisté, že můžeme říci: "Káže vodu a pije víno." a můžeme s klidem parafrázovat jeho oblíbené rčení:  "Všeci kradnů, len ja podvádzam!" 

Volby se blíží, a zdá se, že hodně voličů bude mít velký problém koho volit. A nakonec se rozhodnou že k volbám nepůjdou. Nelze se divit.

Autor: Vladislav Svoboda | pátek 3.2.2017 10:32 | karma článku: 34,31 | přečteno: 1219x
  • Další články autora

Vladislav Svoboda

Nová podoba?

Po několika letech jsem se vrátil na idnes blog. Bohužel to co jsem měl připravení zmizelo a nahrávání nejde. takže opět idnes opouštím a budu se věnovat facebooku.

11.4.2024 v 9:43 | Karma: 9,16 | Přečteno: 394x | Diskuse| Miniblogy

Vladislav Svoboda

V. díl Pouštění žilou

Jednou z nejhorších polistopadových událostí byl podpis opoziční smlouvy. Kmotři ji pochopili jako svou nedotknutelnost, a že si mohou dělat co uznají za vhodné. Ne nadarmo se někde celou noc bujaře slavilo.

8.4.2024 v 8:32 | Karma: 10,55 | Přečteno: 279x | Diskuse| Politika

Vladislav Svoboda

IV. díl Chaos

V roce 1990 se stal předsedou Československé strany socialistické mladý, velmi pohledný a ambiciózní Jiří Vyvadil.

5.4.2024 v 9:13 | Karma: 11,03 | Přečteno: 312x | Diskuse| Politika

Vladislav Svoboda

III. díl Náměstek

Privatizace byla příležitost pro veksláky, řezníky, zelináře a další, jak zlegalizovat své nelegální výdělky. Privatizace využili i cizinci, kteří nakupovali provozovny přes takzvané bílé koně.

4.4.2024 v 8:55 | Karma: 11,09 | Přečteno: 355x | Diskuse| Politika

Vladislav Svoboda

Vrána k vráně sedá

Po devadesátém roce se někteří estébáci rychle zorientovali, a zjistili, že svými znalostmi a kontakty se mohou dopracovat k značnému majetku. Jedním z nich byl agent s registračním číslem 16 777 a krycím jménem Vlastimil.

2.4.2024 v 9:35 | Karma: 25,88 | Přečteno: 792x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 272
  • Celková karma 12,81
  • Průměrná čtenost 1440x
Důchodce, občas si přivydělávající v komparsu. Člen klubu Milady Horákové. Snažím se nemít stádní názory a řídit se heslem: Důvěřuj, ale prověřuj!

Seznam rubrik