Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Po vlně migrantů, přichází další nebezpečí - populismus

Po nezvládnuté vlně kulturně odlišných migrantů, kdy se Němci snaží svým přístupem odčinit své zločiny z doby II. světové války a podřezat si větev na které sedí, přichází další nebezpečí - populismus. 

Ve většině evropských států  dala nezvládnutá migrace impuls ke vzniku mnoha populistickým stranám, jejímž jediným heslem s kterým jdou do voleb je Stop migraci nebo Stop islámu. Díky tomuto jednoduchému heslu a strachu lidí, se bez problémů dostávají do parlamentu. Jejím voličům to bohatě stačí. Podívat se na programy či lidi, kteří stranu zastupují, je povětšinou nad jejich síly.

V Itálii zvítězily dvě populistické strany Liga severu a Hnutí pěti stran založená kabaretiérem Beppem Grillem, kterým se nakonec, přes veškeré úsilí, díky presidentovi,  nepodařilo sestavit vládu. Jedná se o takzvané protestní strany, jak se nyní v Evropě těmto stranám říká. Odmítají Brusel a chtějí jít svou cestou. Zabrání vstupu migrantů a dají lidem vše co si budou přát. Co na tom, že například Itálie  je po Řecku druhou nejzadluženější zemi. Dluh tvořím 132 procent ročního výkonu země.

Ve svém volebním prohlášení chtěly snížit daně a pravomoci daňových úřadu (to bude mafie ráda). Lidé s nízkým příjmem mají podle koaliční smlouvy dosáhnout na univerzální dávku ve výši 780 eur (20 tisíc korun). Kdo tuto výše nedosahuje, stát mu ji dorovná. Zároveň chce zrušit penzijní reformu z roku 2011. 

Podle všeho by toto všechno stálo italský rozpočet na 125 miliard eur (přes 3 biliony korun) ročně. Vedle toho chtěla tato vláda překopat evropské rozpočtové předpisy a pravidla pro záchranu bank. Itálie se totiž potýká s křehkým bankovním systémem. A proto by tato vláda žádala po  Evropské centrální bance zrušení dluhu.

Ale nakonec v Itálii, bude do vyhlášení předčasných voleb, vládnout úřednická vláda. Bude zajímavé sledovat jak v nich rozhodnou voliči.

Podobných stran roste v Evropě  geometrickou řadou. Někde se dostali k moci např. Řecko, jinde se derou. I nám se populismus nevyhnul. Stop Islámu či migrantům, mělo v programu  vícero stran. Ale nejvíc uspěla Okamurova SPD, které ještě přidala jednu specialitu - referendum. Spolu s KSČ (s kterou se schodnou na vícero věcí) si dali možnost vyvolat hranici referenda získáním 100 000 podpisů. Takže to může vypadat takto.  Jste pro zrušení SPD? A jsem si jist, že 100 000 popisů se získá během jednoho měsíce. Druhá strana bude reagovat stejně: Jste pro povolení SPD? Samozřejmě že se 100 000 podpisů sežene. Výsledek? Nebudete moci jít po městě, aby někde nebyl stánek s podpisovými archy na to či ono.

Ale o to tak najde, protože po čase se lidé unaví a odmítnou podepisovat nekonečná referenda. Spíš jde o lidi ve vedení těchto stran, který by o nás měli rozhodovat v případě, že se ujmou vlády. Před více jak měsícem se redaktor ČT ptal jisté dámy (jméno mi uniklo) z SPD ohledně důchodů. Bohužel dotyčná vůbec nepochopila na co se jí redaktor ptá. I vítěz voleb ANO se nese na vlně populismu. Spanilé jízdy Andreje Babiše, po vzoru Miloše Zemana, brázdí republiku a hází miliardami jako drobnými. Slib nezarmoutí. Aspoň doufám, jinak by jsme i my následovali Řecko. I v případě ANO hnutí, či píše strany jednoho muže, nastala zajímavá situace kdy se redaktorka ČT ptala naší ministryně financí Aleny Schillerové co se stane, když přijde hospodářská krize jako v roce 2008, budou se snižovat platy a důchody? Odpověď ministryně zněla: V příštím roce zvedneme důchody o šest set korun a důchodcům nad osmdesát pět let tisíc korun. No nevolte to. 

Při tomto přístupu nebude mít Evropa ani na ohlídání svých hranic a počet lidí pro které nemá cenu se zvednout z postele bude dramaticky zvyšovat. Tím pádem bude narůstat potřeba zahraničních dělníků. Nebo dojde k druhému extrému, hospodářský propad způsobí velkou nezaměstnanost a sever či spíše Čína se skoupí převážnou část Evropy. I toto může díky voličům, kteří tak rádi skáčou některým politikům na špek, nastat.

Bohužel tito politici maximálně přemýšlí v horizontu volebního období. To co přijde po nich je nezajímá. Přesně podle hesla: Po nás potopa!

Autor: Vladislav Svoboda | pondělí 28.5.2018 11:21 | karma článku: 19,63 | přečteno: 1265x
  • Další články autora

Vladislav Svoboda

Nová podoba?

Po několika letech jsem se vrátil na idnes blog. Bohužel to co jsem měl připravení zmizelo a nahrávání nejde. takže opět idnes opouštím a budu se věnovat facebooku.

11.4.2024 v 9:43 | Karma: 9,16 | Přečteno: 394x | Diskuse| Miniblogy

Vladislav Svoboda

V. díl Pouštění žilou

Jednou z nejhorších polistopadových událostí byl podpis opoziční smlouvy. Kmotři ji pochopili jako svou nedotknutelnost, a že si mohou dělat co uznají za vhodné. Ne nadarmo se někde celou noc bujaře slavilo.

8.4.2024 v 8:32 | Karma: 10,55 | Přečteno: 279x | Diskuse| Politika

Vladislav Svoboda

IV. díl Chaos

V roce 1990 se stal předsedou Československé strany socialistické mladý, velmi pohledný a ambiciózní Jiří Vyvadil.

5.4.2024 v 9:13 | Karma: 11,03 | Přečteno: 312x | Diskuse| Politika

Vladislav Svoboda

III. díl Náměstek

Privatizace byla příležitost pro veksláky, řezníky, zelináře a další, jak zlegalizovat své nelegální výdělky. Privatizace využili i cizinci, kteří nakupovali provozovny přes takzvané bílé koně.

4.4.2024 v 8:55 | Karma: 11,09 | Přečteno: 355x | Diskuse| Politika

Vladislav Svoboda

Vrána k vráně sedá

Po devadesátém roce se někteří estébáci rychle zorientovali, a zjistili, že svými znalostmi a kontakty se mohou dopracovat k značnému majetku. Jedním z nich byl agent s registračním číslem 16 777 a krycím jménem Vlastimil.

2.4.2024 v 9:35 | Karma: 25,88 | Přečteno: 792x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Největší hrozbou je ruský imperialismus, řekl Lipavský v Budapešti

26. dubna 2024  11:05,  aktualizováno  11:44

Český ministr Jan Lipavský na setkání se svým maďarským protějškem Péterem Szijjártóem uvedl, že...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024,  aktualizováno  11:26

Předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko oznámil, že dostal pokutu 900 eur (zhruba 22...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  11:11

Přímý přenos Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Kdo je Matěj Ondřej Havel? Skaut a učitel dějepisu může nahradit Langšádlovou

26. dubna 2024  10:37

Za jeho životopis by se nemusel stydět ani Mirek Dušín z legendárních Rychlých šípů. Nástupcem...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 272
  • Celková karma 12,81
  • Průměrná čtenost 1440x
Důchodce, občas si přivydělávající v komparsu. Člen klubu Milady Horákové. Snažím se nemít stádní názory a řídit se heslem: Důvěřuj, ale prověřuj!

Seznam rubrik