Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Případ OKD

Jako už poněkolikáté, když se ozval hlas lidu, vznikla Sněmovní vyšetřovací komise k privatizaci těžební společnosti OKD. Bojuje se o hlasy přibližně sto tisíců voličů v bytech, které dříve patřily OKD. Tím pádem jde o hodně. 

Před sněmovní komisi chodí plejáda politiků z dob kdy nám vládla vláda ČSSD Vladimíra Špidly. Jenomže o tom, jak dopadne privatizace OKD, se rozhodlo už dávno předtím. V roce 1996 držel Fond národního majetku (FNM) 45,9%. Dalších 5,4% bylo v Restitučním investičním fondu. Stát tak držel 51,3%. Jenže ten samý rok došlo ke snížení základního jmění firmy vedením OKD (dosazené státem). Náhle má FNM 45,88% a z neznámého důvodu zmizel podíl Restitučního investičního fondu. Stát ztrácí většinu a v podstatě kontrolu nad OKD. Výsledkem této transformace bylo, že stát v roce 2004 nemohl za svých 45,66% získat velký balík peněz. 

Ztráta většinového podílu se udála za vlády Václava Klause (ODS). Ministrem financí byl Ivan Kočárník (ODS) a ministrem pro správu národního majetku byl Jiří Skalický (ODA). Bude zajímavé sledovat jestli Sněmovní komise, v které sedí i Václav Klaus ml., si pozve i tyto lidi, kteří nesou přímou zodpovědnost za to, že stát (což jsme my všichni) ztratil majoritu. A prvního, koho by museli předvolat, by měl být exprezident Václav Kalus, který podle mě nese za tuto skutečnost  i trestní zodpovědnost. Druhým by měl být současný prezident Miloš Zeman, který neučinil nic, co by zjednalo nápravu. Ovšem to by sněmovna musela nejdříve odvolat Václav Klause ml. z komise, protože by se jednalo o jasný střet zájmů..

Problém OKD je v podstatě stejný, jaký byl s Mosteckou uhelnou společností, kde proběhla stejná divoká privatizace jejími manažéry - skupování akcí za peníze státní firmy (za nečinného přihlížení státu). I v tomto případě stát (Klausova vláda) nepochopitelně ztratil většinu. Bohužel, ani následující vláda Miloše Zemana nereagovala na upozornění ministra bez portfeje Jaroslav Bašty, že se ve firmě něco děje. A stát (opět my všichni) přišel o několik miliard korun.

Je zajímavé, že se okolo privatizace OKD motal poradce Miloše Zemana Šlouf a na ztrátě se podíleli obce, které taktéž vlastnili akcie a místo, aby je prodali státu, který jim nabízel víc než soukromý majitel, prodali své akcie soukromému vlastníkovi. Zajímavostí je, že se jednalo především o sociálně demokratické starosty. I v případě Mostecké uhelné  se okolo točilo několik sociálně demokratických politiků. Hlavně poslanec Hojdar.

Ovšem těch průšvihů bylo daleko více. Několika miliardami musel stát zachraňovat, nejen zbankrotované (či spíše vytunelované) soukromé banky, ale i  státem vlastněné banky, jako byla Česká spořitelna a  Komerční banka.  Ale největším průšvihem byla banka IPB. Prvního prosince 1993 (Klausova vláda) došlo k navyšování jmění, jehož se FNM (tedy stát) nezúčastnil. Výsledkem bylo, že stát ztratil majoritu a jeho podíl klesl na 36,5%. FNM to vysvětlovalo, že by to bylo pro ně finančně náročné. Ale během prosince  se ve vlastnické struktuře objevil státní podnik Česká pošta a podíl státu se navýšil na 40,44%. Bohužel nečinnost státu zavinila, že do roku 1998 opět klesl podíl státu na 36%. Ani nástup Zemanovy vlády a přes její hlasitě proklamované heslo Akce Čisté ruce, se nic nezměnilo. IPB zbankrotovala za přihlížení vlád. Hrubé chyby těchto vlád (především Klausovy), nás daňové poplatníky, stály přes dvě stě dvacet miliard korun. V součtu všech případů, kdy tehdejší vlády neučinily co měly, se může jednat minimálně o bilion korun (tehdejších).

Ovšem jak se zdá, tak skuteční viníci nepodařených privatizací, nebudou předvoláni a nadále budou svá modra pronášet za zvuků televizních kamer a blesků fotoreportérů.

Jsem přesvědčen, že až někdy (ale aby nebylo pozdě) přijde nějaká strana s tím, že odhalí jak probíhala privatizace v devadesátých letech, získá desetkrát víc hlasů, než kolik můžou nabídnout lidé z bytů OKD.

A mně nezbývá než opět, podle Cata staršího, prohlásit: Ostatně se domnívám, že ODS a ČSSD musí býti zničeny!

 

Autor: Vladislav Svoboda | čtvrtek 6.9.2018 11:22 | karma článku: 38,31 | přečteno: 3172x
  • Další články autora

Vladislav Svoboda

Nová podoba?

Po několika letech jsem se vrátil na idnes blog. Bohužel to co jsem měl připravení zmizelo a nahrávání nejde. takže opět idnes opouštím a budu se věnovat facebooku.

11.4.2024 v 9:43 | Karma: 9,16 | Přečteno: 394x | Diskuse| Miniblogy

Vladislav Svoboda

V. díl Pouštění žilou

Jednou z nejhorších polistopadových událostí byl podpis opoziční smlouvy. Kmotři ji pochopili jako svou nedotknutelnost, a že si mohou dělat co uznají za vhodné. Ne nadarmo se někde celou noc bujaře slavilo.

8.4.2024 v 8:32 | Karma: 10,55 | Přečteno: 279x | Diskuse| Politika

Vladislav Svoboda

IV. díl Chaos

V roce 1990 se stal předsedou Československé strany socialistické mladý, velmi pohledný a ambiciózní Jiří Vyvadil.

5.4.2024 v 9:13 | Karma: 11,03 | Přečteno: 312x | Diskuse| Politika

Vladislav Svoboda

III. díl Náměstek

Privatizace byla příležitost pro veksláky, řezníky, zelináře a další, jak zlegalizovat své nelegální výdělky. Privatizace využili i cizinci, kteří nakupovali provozovny přes takzvané bílé koně.

4.4.2024 v 8:55 | Karma: 11,09 | Přečteno: 355x | Diskuse| Politika

Vladislav Svoboda

Vrána k vráně sedá

Po devadesátém roce se někteří estébáci rychle zorientovali, a zjistili, že svými znalostmi a kontakty se mohou dopracovat k značnému majetku. Jedním z nich byl agent s registračním číslem 16 777 a krycím jménem Vlastimil.

2.4.2024 v 9:35 | Karma: 25,88 | Přečteno: 792x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

  • Počet článků 272
  • Celková karma 12,81
  • Průměrná čtenost 1440x
Důchodce, občas si přivydělávající v komparsu. Člen klubu Milady Horákové. Snažím se nemít stádní názory a řídit se heslem: Důvěřuj, ale prověřuj!

Seznam rubrik