Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Stát jako firma?

Bylo jedno z hesel ANO, či spíše heslo jejich korunovaného krále, velkopodnikatele Andreje Babiše. Dokázal tím oslnit třetinu voličů. Ale je nutné přiznat, že mu ostatní strany, především ODS a ČSSD, svým počínáním velmi pomohly.

Ovšem, když se blíže podíváte na Babišovo podnikání zjistíte, že je v podstatě katastrofální a bez dotací by byl dávno na bubnu. Zvláště v poslední době, dostává jednu ránu za druhou. Před pár týdny odmítl Globus prodávat špekáčky z koncernu Agrofert, protože ze všech zkoumaných vzorků výrobků, obsahovaly jeho "výrobky" nejméně masa. A to přesně týden poté co u stejné Babišovy firmy byly odhaleny kuřecí prsa se salmonelou.

Jaký vztah má k výrobě svých produktů, které prodává i svým voličům, ukazuje i  televizní dokument, který ochránci zvířat natočili skrytou kamerou ve velkochovech slepic "chovaných"  v klecích. Ze čtyř velkochovů, které ochránci natočili, skončil nejhůř velkochov slepic Druko Střížov, který patří do skupiny Agrofert. Ovšem může tvrdit, že se to jeho netýká, ale svěřeneckého fondu, do kterého svůj majetek převedl. Silně pochybuji, že tento nemravný chov slepic začal až poté, co Babiš svou firmu takticky "přesunul" do tohoto svěřeneckého fondu. 

I vztah k vlastním zaměstnancům je na úrovni vztahu k slepicím. Saša Uhlová s Apolenou Rychlíkovou natočila dokument s názvem Hranice práce. Kromě jiného pracovala i ve Vodňanské drůbežárně, která patří pod Agrofert. Sugestivně popisuje silný stres z nevlídného pracovního prostředí, a z práce pod silným tlakem, kde ji hrozila pokuta i za to, že se v práci o něco opřela. Kuriozitou je, že velcí "bojovníci" za práva dělníků a bojovníci proti velkokapitálů - komunisté, podpořili vládu tohoto velkovykořisťovatele. Hold, teplá místečka nesmrdí.

V roce 2015, kdy byl Andrej Babiš ministr financí a jeho Ano bylo součástí vládní koalice, stačilo pouhých patnáct minut na to, aby v Poslaneckou sněmovnou prošla bez povšimnutí novela zákona o spotřebních daních, která o dalších pět let prodloužila podporu výroby biopaliv. Díky této čtvrthodině si Babiš přihrál na dotacích pět miliard korun.  Díky podpoře zelené nafty v zemědělství, dodává Babišův Agrofert biopaliva i svým zemědělským podnikům. Takže vlastně vydělává dvakrát. Přitom na konkurenci ve výrobě biopaliv poslal finanční kontrolu, aby se zbavil konkurence, a to přesto, že mu patří více jak padesát procent trhu. Ještě větší podíl má v dodávkách biopaliv pro státní společnost Čepro, kde to během posledních dvou let dotáhl až na 87% podíl. To samé se podařilo "jeho" firmě Navos, která podepsala smlouvu se Správou státních hmotných rezerv. Před dvěma lety začala policie prověřovat nevýhodnou obměnu obilí, na které tratil stát, ale vydělával Babišův podnik. Zatímco "všeci kradů"  vytahovali tzv. političtí podnikatelé státní peníze přes nastrčené firmy a firmy současné politické garnitury prorostly do veřejné správy.

Ani tolik oslavované EET není takový zázrak jak Babiš básní. Podle některých odhadů náklady převyšuji příjmy. Ani centrální nákup se nevyvedl. Podle zprávy nejvyššího kontrolního úřadu, byl označen jako neúspěch. Místo úspory, nás to stojí víc.

Energetika je také v zorném Babišově poli.  Nedávno přišlo na městské státní zastupitelství  v Praze trestní oznámení kvůli tomu, že premiér Babiš měl poskytnout interní informace z ČEZ svému bulharskému protějšku Bojku Borisovi. Jednalo se o prodej  bulharské akvizice ČEZ místní firmě Inercom, který náhle nečekaně zatrhl bulharský antimonopolní úřad. Tímto krokem se měl Babiš dopustit trestného činu zneužití informací a postavení v obchodním styku. ČEZ tak může přijít o miliardu korun. Než tento případ stačil prošetřit šéf dozorčí rady ČET Václav Pačes, byl odvolán ze své funkce a na jeho místo byl dosazen Babišův člověk.  Ke všemu se ve vládě objevil nový ministr zemědělství, syn bývalého komunistické ministra zemědělství,  Miroslav Toman ml. On a jeho rodina jsou velkými vlastníky půdy a výroby potravin. Dá se očekávat, že nás nejspíše čeká vláda agrobaronů a tím zvýšení dotací na zemědělskou výrobu, především na velkovýrobu, která má zásadní podíl na zvýšení nedostatku vody v krajině a na mizející počet zvěře, díky ohromným obhospodařovaným plochám těžkými stroji a až dvojnásobnému zvýšení spotřeby postřiků.  A zdá se, že navrhované snížení dotací těmto zemědělským velkopodnikům určitě neprojde A to i díky práci našeho štědrého předsedy vlády, který velmi dobře ví,  jak zapůsobit na své voliče. .

Za rok 2017 zaplatil Agrofert na daních z příjmu 1,505 miliard korun, ale na provozních dotacích a zelených bonusech získal 2,1 miliardy. A to ještě vytvořil 1,35 miliardy provozní nárokové dotace a 606 milionů investiční dotace, skládající se z přímých finančních injekcí a slev na dani. Dokonce v zahraničí zaplatil víc daní než u nás.

A přesně tak hospodaří i se státem - firmou. Státní rozpočet je i v době velkého růstu minusový a to i přesto, že z rozpočtu Evropské unie získáváme ročně cca 80 miliard korun víc, než do rozpočtu Unie dáváme. Takže by minusový rozpočet nebyl mínus padesát miliard, ale 130 miliard. Jen za volební období posledních čtyř let, kdy byl Andrej Babiš ministrem financí, dluh narostl a v dohledu není náznak jeho snížení, ale spíše zvýšení..

Bude zajímavé sledovat, jestli v roce 2020 Poslanecká sněmovna opět schválí o dalších pět let podporu výroby biopaliv. A co se stane, až se Česká republika stane čistým plátcem do Evropského rozpočtu. Ale to Andreje Babiše nemusí pálit. Bude hezky za vodou, oproti nám občanům.

Když to všechno shrnu, tak se zdá, že nás Andrej Babiš chce všechny otrávit a vytunelovat. Republiku nyní souží velká vedra a každý hledá stín a vodu. Doufám, že i podzim bude "horký" a já budu nucen, po dlouhých letech, zvednout své líné tělo, a k vůli svým vnukům se opět vypravit na Václavské náměstí a dát hlasitě najevo, co si myslím o politice bývalého soudruha a estébáka Andreje Babiše.

Jenomže ještě větší problém je, že po zvláštním pádu Nečasovi vlády (byla hrozná), se objevily obskurní strany a hnutí, jejíž personální obsazení, je ještě horší než v předešlých vládních stranách (jsou často také plné bývalých členů těchto stran, kteří v těchto stranách neuspěli). Výsledkem je, že člověk nemá koho volit a jde k volbám, kde se skřípěním zubů hodí lístek tomu, koho by možná, kdyby byl jiný výběr, nikdy nevolil. Stačí se podívat na výběr kandidátů do Senátů, a ihned vás napadne - zrušte Senát! (což tvrdím dlouhá léta).

Autor: Vladislav Svoboda | úterý 4.9.2018 8:44 | karma článku: 25,87 | přečteno: 786x
  • Další články autora

Vladislav Svoboda

Nová podoba?

Po několika letech jsem se vrátil na idnes blog. Bohužel to co jsem měl připravení zmizelo a nahrávání nejde. takže opět idnes opouštím a budu se věnovat facebooku.

11.4.2024 v 9:43 | Karma: 9,16 | Přečteno: 394x | Diskuse| Miniblogy

Vladislav Svoboda

V. díl Pouštění žilou

Jednou z nejhorších polistopadových událostí byl podpis opoziční smlouvy. Kmotři ji pochopili jako svou nedotknutelnost, a že si mohou dělat co uznají za vhodné. Ne nadarmo se někde celou noc bujaře slavilo.

8.4.2024 v 8:32 | Karma: 10,55 | Přečteno: 279x | Diskuse| Politika

Vladislav Svoboda

IV. díl Chaos

V roce 1990 se stal předsedou Československé strany socialistické mladý, velmi pohledný a ambiciózní Jiří Vyvadil.

5.4.2024 v 9:13 | Karma: 11,03 | Přečteno: 312x | Diskuse| Politika

Vladislav Svoboda

III. díl Náměstek

Privatizace byla příležitost pro veksláky, řezníky, zelináře a další, jak zlegalizovat své nelegální výdělky. Privatizace využili i cizinci, kteří nakupovali provozovny přes takzvané bílé koně.

4.4.2024 v 8:55 | Karma: 11,09 | Přečteno: 355x | Diskuse| Politika

Vladislav Svoboda

Vrána k vráně sedá

Po devadesátém roce se někteří estébáci rychle zorientovali, a zjistili, že svými znalostmi a kontakty se mohou dopracovat k značnému majetku. Jedním z nich byl agent s registračním číslem 16 777 a krycím jménem Vlastimil.

2.4.2024 v 9:35 | Karma: 25,88 | Přečteno: 792x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
RECEPČNÍ

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 30 550 - 30 550 Kč

  • Počet článků 272
  • Celková karma 12,81
  • Průměrná čtenost 1440x
Důchodce, občas si přivydělávající v komparsu. Člen klubu Milady Horákové. Snažím se nemít stádní názory a řídit se heslem: Důvěřuj, ale prověřuj!

Seznam rubrik