Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak jsem nepodepsal antichartu

Hodně se píše o tom kdo Chartu podepsal. Ještě více se píše o těch kteří podepsali antichartu. Je zajímavé, že se to točí kolem známých umělců. Ale o tom, že i dole mezi dělníky probíhal boj o podpis anticharty se nikdo nezmiňuje.

Když jsem jako pomocný dělník, či spíše, jak se tehdy říkalo, přidavač, nastoupil u Montovaných staveb závod 4, moji první prací bylo, na právě budovaném sídlišti Jižní město, naházet s kolegou pod podlahu budoucí mateřské školky přes dvacet tun pytlů ztvrdlého cementu. Ihned jak jsme skončili, přijela Tatra s pískem a nepoužitelný ztvrdlý cement zmizel v nenávratnu pod vrstvou písku.

Díky této perfektně odvedené práci, jsme se z ničeho nic oba ocitli v jedné maringotce, kde jsem se k svému údivu dozvěděl, že jsem se stal členem mládežnické brigády, vedené soudruhem předsedou ZO KSČ tohoto závodu. Prozatím měla pouze čtyři členy, včetně mně neznámého předsedy. Poprvé jsem ho uviděl,  když jsme s druhým kolegou, v hloubce skoro deseti metrů, krumpáči obnažovali rozbitou kanalizaci. Stál nad námi,  ve své majestátnosti stopadesátikilové postavy, v proužkovaných botách. Ty byly důvodem proč za námi, do tohoto jílovitého bahna, nemohl sestoupit. Ale jako vyučený kopáč a dlouholetý bachař v Uranových dolech Příbram, nám velmi odborně vysvětloval, jak v takovém jílu, úsporně a dobře kopat.

Během několika měsíců se naše mládežnická parta rozrostla na jedenáct lidí, či spíše na deset, protože soudruh předseda byl natolik zaneprázdněn svou politickou prací, že jsme ho viděli tak jednou za čtrnáct dní. Což mi vůbec nevadilo, protože poslouchat jeho naučené politické žvásty, bylo pro mě bolestným utrpením. Naštěstí se jako druhý přidavač objevil ústecký cikán Honza Farkaš. Měl asi o deset deka víc jak smrt; cigáro z pusy vytahoval pouze v případech sprostého zaklení. Ale s kolečkem plným malty nebo betonu jezdil tak rychle, že na něj široko daleko nikdo neměl.

Jednoho pátečního sychravého dne v února roku 1977, se při obědě náhle otevřely dveře a do smradlavé, zakouřené, špinavé maringotky, vstoupil mohutný rozjařený předseda. Sedl si na konec stolu, nasál vůni rozmanitého jídla a vytáhl z tašky papíry. Nadšeně prohlásil, že je nutné podepsat antichartu. Myslím, že o nějaké Chartě drtivá většina uslyšela poprvé. A protože nebyli zvyklí moc přemýšlet nad tím co je jim předkládáno, neměli důvod něco nepodepsat.

Jako prvnímu podpisový arch přistrčil k Farkašovi, protože se domníval, že neumí číst a možná ani psát.  Nedalo mi a otázal jsem se, že pokud mám podepsat něco anti, tak by bylo dobré si přečíst proti čemu vlastně jsem. Má slova udělala takový dojem na Honzu Farkaše, že vytáhl své věčně čadící cigáro z pusy a řekl: "Má pravdu. Pokud mám něco podepsat proti, tak si to chci to přečíst.". Čímž předsedu naprosto šokoval, protože ten žil v bláhovém přesvědčení, že cikáni neumí číst.

Než předseda stačil  cokoliv říci, ozvaly se náhle další hlasy, ke kterým se po chvíli přidal zbytek, protože v nich zvítězil pocit, že parta se nemá trhat.  Předseda mírně zvětšil svůj mohutný obsah těla, zrudl a ještě jednou nás hlasitě vyzval, aby jsme neblbli a podepsali. Ale já s Farkašem, kromě předsedy jediní přidavači party, jsme trvali na svém. Po deseti minutách to vzdal. Funivě, celý rudý jako jeho stranická legitimace, se zvedl a doslova utekl. Teprve po měsíci jsme ho znovu spatřili. Mlčel a jeho oči nás postupně zabíjely.

Autor: Vladislav Svoboda | úterý 11.9.2018 9:32 | karma článku: 27,94 | přečteno: 1471x
  • Další články autora

Vladislav Svoboda

Nová podoba?

Po několika letech jsem se vrátil na idnes blog. Bohužel to co jsem měl připravení zmizelo a nahrávání nejde. takže opět idnes opouštím a budu se věnovat facebooku.

11.4.2024 v 9:43 | Karma: 9,16 | Přečteno: 394x | Diskuse| Miniblogy

Vladislav Svoboda

V. díl Pouštění žilou

Jednou z nejhorších polistopadových událostí byl podpis opoziční smlouvy. Kmotři ji pochopili jako svou nedotknutelnost, a že si mohou dělat co uznají za vhodné. Ne nadarmo se někde celou noc bujaře slavilo.

8.4.2024 v 8:32 | Karma: 10,55 | Přečteno: 279x | Diskuse| Politika

Vladislav Svoboda

IV. díl Chaos

V roce 1990 se stal předsedou Československé strany socialistické mladý, velmi pohledný a ambiciózní Jiří Vyvadil.

5.4.2024 v 9:13 | Karma: 11,03 | Přečteno: 312x | Diskuse| Politika

Vladislav Svoboda

III. díl Náměstek

Privatizace byla příležitost pro veksláky, řezníky, zelináře a další, jak zlegalizovat své nelegální výdělky. Privatizace využili i cizinci, kteří nakupovali provozovny přes takzvané bílé koně.

4.4.2024 v 8:55 | Karma: 11,09 | Přečteno: 355x | Diskuse| Politika

Vladislav Svoboda

Vrána k vráně sedá

Po devadesátém roce se někteří estébáci rychle zorientovali, a zjistili, že svými znalostmi a kontakty se mohou dopracovat k značnému majetku. Jedním z nich byl agent s registračním číslem 16 777 a krycím jménem Vlastimil.

2.4.2024 v 9:35 | Karma: 25,88 | Přečteno: 792x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

  • Počet článků 272
  • Celková karma 12,81
  • Průměrná čtenost 1440x
Důchodce, občas si přivydělávající v komparsu. Člen klubu Milady Horákové. Snažím se nemít stádní názory a řídit se heslem: Důvěřuj, ale prověřuj!

Seznam rubrik