Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Edvard Beneš II. díl

Je nutné si uvědomit, že Československo byla jediná demokratická země na východ od Francie (Švýcarska). Byla první demokratickou zemí v Evropě, která v nové ústavě zakotvila, že ženám náleží volební právo.

Dalo by se na prstech  rukou spočítat kolik evropských států povolilo komunistickou stranu a mělo skutečné demokratické volby a dokonce komunisty v parlamentu. K tomu si připočtěme vysoce kvalitní průmysl, který nás řadil mezi špičkové světové státy. 

Taky je nutné přiznat, že i u nás došlo k některým excesům. Vražda ministra financí Rašína. Střelba do dělníků či komunistický a fašistický pokus o převrat. Tyto věci byly v té době v Evropě skoro normou.

Bohužel doba nebyla Československu příliš nakloněna. V roce 1929 vypukla světová hospodářská krize, která se samozřejmě republice nevyhnula a postihla především Sudety, kde se nacházel  textilní, sklářský, keramický a uhelný průmysl. Obory které jsou vždy krizí nejvíce postiženy.

V roce 1932 se E. Beneš zúčastnil v Ženevě konference o ozbrojení. Po návratu upozornil ministra národní obrany B. Bradáče a náčelníka Hlavního štábu armády J. Syrového, že konference skončila neúspěchem, a že v letech 1936 nebo 1937 lze očekávat politickou a vojenskou krizi, na kterou musí být armáda připravena. Slíbil, že na posílení armády sežene finanční prostředky. Bylo to z pohledu tehdejší doby prozíravé rozhodnutí s ohledem, že teprve za rok se dostal A. Hitler k moci. Výstavba pohraničního opevnění napomohla k snížení nezaměstnanosti v Sudetech. Ironií je, že opevnění které mělo Československo ochránit před německou expanzí, se de facto stavělo v týlu nepřítele.  

E. Beneš se ve své předpovědi nemýlil. V roce 1933 se v Německu stal kancléřem Adolf Hitler a během několika měsíců začali do Československa přicházet z Německa první uprchlíci; většinou antifašisté a Židé. Někteří z nich, jako třeba bratři Mannové získali naše občanství. Taky je pravda, že se naše vláda v jejich podpoře nepřetrhla, oproti dřívější podpoře ruské a ukrajinské poválečné emigrace, a podpora zůstala především na dobrovolnících. Nejspíš k tomu vedla obava z reakce Hitlera. Do Československa odešla celá špička německých sociálních demokratů, která se zabydlela v Praze Dejvicích. V době Mnichova a II. republiky většina emigrovala dál. Problém měli Židé, protože od roku 1936 jim byla uzavřena Palestina. Ti co zůstali skončili v koncentračních  a vyhlazovacích táborech, kde se jim němečtí spoluobčané odvděčili smrtí. A ke všemu v roce 1936 vypukla ve Španělsku bratrovražedná občanská válka, která do konfliktu zatáhla Německo a Itálii na jedné straně a Sovětský svaz na druhé straně a obrázky které ze Španělska přicházely, nebyly povzbudivě, spíše barbarské..

Po roce 1935, po abdikaci T.G. Masaryka, zvolení E. Beneše presidentem a po přijetí Sovětského svazu do Společnosti národů podepsalo Československo spojeneckou smlouvu se Sovětským svazem a Francií (zdůrazňuji i s Francií), protože Benešovi šlo v první řadě o obranu Československa.

Je pravda, a někteří to E. Benešovi vyčítali, že jako president se na úkor ministra zahraničí až příliš věnoval zahraniční politice. Řekněme, že se jednalo o profesní deformaci, ne nadarmo byl skoro dvacet let ministr zahraničí a patřil mezi nejdůležitější a nejznámější evropské politiky. Ke všemu se většina evropských politiků obracela přímo na něj a tím vynechávala československou vládu, která se často měnila a někteří zahraniční politici ani nevěděli kdo je kdo. A vláda sama často nechávala rozhodnutí na E. Benešovi.

Jsem hrdý co dokázala I. republika za dvacet let, kdy byla v podstatě obklopena) nepřítelem. Bohužel současný negativismus, sebemrskačství, vlastní podceňování, je to nejhorší co nás mohlo potkat.

Po prvních dvou článcích které nastínily dobu do roku 1938, se nyní budu věnovat rokům 1938 až 1948. Věřím v bohatou, ale slušnou diskuzi.

Autor: Vladislav Svoboda | sobota 4.9.2021 15:35 | karma článku: 15,70 | přečteno: 477x
  • Další články autora

Vladislav Svoboda

Nová podoba?

Po několika letech jsem se vrátil na idnes blog. Bohužel to co jsem měl připravení zmizelo a nahrávání nejde. takže opět idnes opouštím a budu se věnovat facebooku.

11.4.2024 v 9:43 | Karma: 9,16 | Přečteno: 394x | Diskuse| Miniblogy

Vladislav Svoboda

V. díl Pouštění žilou

Jednou z nejhorších polistopadových událostí byl podpis opoziční smlouvy. Kmotři ji pochopili jako svou nedotknutelnost, a že si mohou dělat co uznají za vhodné. Ne nadarmo se někde celou noc bujaře slavilo.

8.4.2024 v 8:32 | Karma: 10,55 | Přečteno: 279x | Diskuse| Politika

Vladislav Svoboda

IV. díl Chaos

V roce 1990 se stal předsedou Československé strany socialistické mladý, velmi pohledný a ambiciózní Jiří Vyvadil.

5.4.2024 v 9:13 | Karma: 11,03 | Přečteno: 312x | Diskuse| Politika

Vladislav Svoboda

III. díl Náměstek

Privatizace byla příležitost pro veksláky, řezníky, zelináře a další, jak zlegalizovat své nelegální výdělky. Privatizace využili i cizinci, kteří nakupovali provozovny přes takzvané bílé koně.

4.4.2024 v 8:55 | Karma: 11,09 | Přečteno: 355x | Diskuse| Politika

Vladislav Svoboda

Vrána k vráně sedá

Po devadesátém roce se někteří estébáci rychle zorientovali, a zjistili, že svými znalostmi a kontakty se mohou dopracovat k značnému majetku. Jedním z nich byl agent s registračním číslem 16 777 a krycím jménem Vlastimil.

2.4.2024 v 9:35 | Karma: 25,88 | Přečteno: 792x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Situace na frontě se zhoršuje, řekl šéf ukrajinské armády. Rusko postoupilo

27. dubna 2024  17:50

Sledujeme online Operační i strategická situace ukrajinských vojsk na frontě se má sklon zhoršovat. Velitel...

Sokoly povede dosavadní místostarosta Martin Chlumský, rozhodl výbor

27. dubna 2024  17:35

Do čela České obce sokolské (ČOS) zvolil výbor Sokola podle očekávání dosavadního prvního...

Triumf českých středoškoláků. Zvítězili v soutěži NASA s návrhem dálkové opravy družic

27. dubna 2024  17:21

Pětice českých středoškoláků uspěla ve finále prestižní mezinárodní soutěže Conrad Challenge v...

Praktický i pro zábavu. Americká firma nabízí robopsa s plamenometem

27. dubna 2024  17:04

Americká firma Throwflame poprvé zveřejnila cenovku za svého robotického psa, který má na sobě...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 272
  • Celková karma 12,81
  • Průměrná čtenost 1440x
Důchodce, občas si přivydělávající v komparsu. Člen klubu Milady Horákové. Snažím se nemít stádní názory a řídit se heslem: Důvěřuj, ale prověřuj!

Seznam rubrik