Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

K těm sovětským ztrátám, už jsem to tady psal. Nejlépe vycvičení a "gramotní" vojáci většinou padli nebo byli zajati v prvních měsících války. Nebylo při tak vysokých ztrátách jednoduché obnovovat jejich počty. SSSR měl sice dost obyvatel, ale jen čísla nic neříkají. V druhé části války už doplňovali jednotky vším možným i z různých neruských republik, kde znalost ruštiny a obecná gramotnost byla na nízké úrovni, Kvalita se především hlídala v tzv. gardových armádách, které byly i lépe vyzbrojené.

3 1
možnosti
Foto

Rusko mělo nějaké gramotné vojáky ? Sov. armádě vybrané útvary, svazky a svazy, které se v bojích za Velké vlastenecké války vyznamenaly bojovým mistrovstvím, kázní, organizovaností, důsledným plněním bojových úkolů a hrdinskými činy byly oprávněny nosit titul gardová. Příslušníci gardových jednotek dostaly gardové odznaky (nad rudou hvězdou v bílém poli rudý prapor se zlatým nápisem GARDA) a gardové hodnosti (k hodnosti se připojoval přídomek „gardový“: gardový seržant, gardový kapitán atd.). Jina jejich výzbroj se neodlišovala od ostaních sovětských jednotek.

2 2
možnosti
Foto

Na dohodu bohužel nbylo dost času, vždyť Rusko bylo napadeno Německem jen o málo později. Proto je škoda, že Finové, kteří za svůj samostatný stát vděčí neuváženému Leninovu rozhodnutí, taktizovali a vyčkávali. Pak bohužel nezbylo Rusku nic jiného než jednat, i když vše nebylo úplně OK. Díky bohu byla válka úspěšně dokončena ještě včas, takže byl perimetr k obraně před Německem rozšířen, bylo to bezpochyby důležité strategické rozhodnutí R^ , což tehdy pochopila Francie i Velká Británie R^

0 9
možnosti
Foto

Není pravdou, že tehdejší mnichované pochopili, která bije.Vždyť SSSR byl vyloučen ze Společnosti národů.

2 0
možnosti
Foto

Podle pátého dílu Dějin Velké vlastenecké války ztratil 1. a 2. běloruský a 1. ukrajinský front v berlínské operaci 304 887 mrtvých, raněných a nezvěstných, 1220 děl a minometů, 2156 tanků a samohybných děl a 527 letounů. Oficiální ruská statistická studie z roku 1993 Bez razítka „Přísně tajné“ uvádí poněkud odlišná čísla. Podle ní sovětská vojska přišla o 352 475 vojáků, z toho 78 291 nenávratně, 2108 děl a minometů, 1997 tanků a samohybných děl a 917 bojových letounů. Zde se mimoděk nabízí srovnání. Americká armáda ztratila podle úředních údajů za celý rok 1945, tedy ve válce proti Německu a Japonsku, v boji 67 987 padlých a zemřelých na zranění a 25 340 činila nebojová úmrtí.

4 1
možnosti
Foto

Určit německé ztráty v bitvě o Berlín je mnohem těžší, neboť tehdy už došlo k totálnímu rozkladu celého státního organismu a vrchní velení Wehrmachtu nemělo nad svými vojsky náležitou kontrolu. Francouzský historik Pierre Rocolle v knize Soumrak bohů. Dobytí Berlína, vydané roku 1954, soudil, že zahynulo 23 000 vojáků a stejný počet civilistů. Sovětská hlášení o protivníkových ztrátách jsou zcela fantastická. První běloruský front se holedbal, že „zničil“ 218 691 nepřátelských vojáků a důstojníků a 250 534 zajal, 2. běloruský front jich prý od 5. dubna zničil 49 770 a 84 234 zajal a 1. ukrajinský front jich zničil 189 619 a 144 530 zajal. Astronomické jsou i počty zničené a ukořistěné bojové techniky

3 1
možnosti

:-).......Napsal jste to pěkně ! Přímo jako disertační práci !

Já jsem poměrně jednoduchý člověk ! Co bylo to bylo ! KOmu vděčíme za osvobození, ev. pro ty mladší, že se vůbec nerodili? ODpovězte si sám!

Víte jaké měl Hitler plány? Vysídlit Evropu na Sibiř, árijská rasa musela mít prostor ! Rusové v tomto boji přinesli největší oběti, i když je známo,že museli často bojovat jen proto, že jim za zády stáli, důstojníci, kteří by je zastřelili jen při pokusu nejít na zteč ! Tak to prostě bylo, nic se na tom nedá změnit, my můžem jen litovat těch lidských životů, které byly obětovány, abychom my žili ! !!

1 9
možnosti

:-)......Pane Kindle, Vám se nelíbí, že jste se díky Rusům narodil ? Jste velmi zajímavý člověk ! !!

1 6
možnosti

Niekoľko nepresností, ale celkovo R^.

1 0
možnosti

Rus byl vždycky pln světovládných choutek a dodnes se nezměnil.

7 1
možnosti
Foto

Ale o co na tom budeme hůře, když Rus ty světovládné choutky realizuje?

1 1
možnosti

Neexistuje nic jako sovětský imperialismus.

Je jen jeden typ ruského imperialismu, a sice ten tradiční. Carský imperialismus přešel v sovětský a ten pak přešel v současný ruský imperialismus.

V Rusku se mění režimy, avšak to nemá žádný vliv na imperiální smýšlení ruského lidu, a tudíž i na imperiální charakter politiky ruského státu.

7 1
možnosti

Souhlasím, ale píši o době kdy se Rusko jmenovalo Svaz sovětských socialistických republik, a mělo plná ústa "míru".;-D

4 0
možnosti

A od těch dob se rusák nikterak nezměnil...RvRv

6 0
možnosti

Ještě, že se Sovětům nepodařilo Finsko "osvobodit". Kam šlápla noha sovětského vojáka, tam po válce zavládla totalita a prosperita vzala zasvé. :-/

10 0
možnosti
  • Počet článků 272
  • Celková karma 12,81
  • Průměrná čtenost 1440x
Důchodce, občas si přivydělávající v komparsu. Člen klubu Milady Horákové. Snažím se nemít stádní názory a řídit se heslem: Důvěřuj, ale prověřuj!

Seznam rubrik