Diskuse

Neziskovky

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Napriklad ceska "pobocka" OSF Sorose ziskala v roce 2015 z rozpoctu CR cca 111 milionu Kc (tusim pres 70 % jeho celkovych prijmu..) a ve spravni rade teto bohulibe neZiskovky sedi napr. pani Drtinova (objektivni novinarka?). Vice vcetne odkazu na verejne dostupne zdroje jsem psal na mem blogu.

4 0
možnosti

Znám několik neziskovek v našem regionu. Jedna, která existuje už čtvrt století, pomáhá dětem a dospělým s mentálním postižením a kombinovanými vadami, provozuje MŠ, ZŠ speciální a praktickou a tzv. chráněné bydlení. Další neziskovka provozuje domácí hospic, jiná pomáhá drogově závislým, další 20 let provozuje nízkoprahové zařízení pro děti ze sociálně slabého prostředí, které by skončily na ulici, jiná se stará o lidi s duševním onemocněním, další neziskovka provozuje rodičovské centrum, atp.

Z veřejných rozpočtů dostávají jen část financí. Další část prostředků získávají ze soukromých zdrojů; prostřednictvím sbírek, charitativních akcí, a také vlastní činností - jako je prodej výrobků klientů či provozováním kavárny (v níž obsluhu zajišťují mentálně postižení klienti), přednáškovou a poradenskou činností, a důležitým zdrojem příjmů jsou i příspěvky od drobných dárců a donátorů.

Většina zaměstnanců těchto neziskovek má vysokou školu, mnozí k ní ještě vystudovali speciální pedagogiku, přitom jejich platy jsou na úrovni prodavaček v Lidlu.

Některé z těch lidí znám osobně, a skláním se před nimi v hluboké úctě, bez nadšení a entuziasmu by tak psychicky (a mnohdy i fyzicky) náročnou práci (a za tak mizerné peníze) dělat nemohli.

Není těžké spočítat, že kdyby všechny zmíněné činnosti zajišťoval stát, vyšlo by to to mnohonásobně dráž.

2 0
možnosti

Klaním se před lidmi, kteří takovouto činnost vykonávají. Ale nezlobte se 16 miliard je 16 miliard.

5 1
možnosti
Foto

při slovech neziskovka a aktivista dostávám osypky

9 1
možnosti
Foto

Neziskovky dostávají jen část peněz od státu či jiných veřejných rozpočtů.

Značnou část (některé většinu) peněz dostanou i od soukromých dárců.

0 3
možnosti

Jsem proto, aby získávali pouze od soukromých dárců.[>-]

4 2
možnosti

Jednoduché řešení - 2015 - daň z příjmů v ČR - přes 300 miliard - neziskovky dostaly 16,5 miliard.

V případě daň. inkluze 1% (20 miliard) je možno dotace od státu zrušit a tyto spolky mohou být financované přímo občany a firmami.

Ale toto přímé financování je neprůchodné, zmizely by neprůhledné penězovody a to osoby na ně přisáté nepřipustí .....:-/

12 0
možnosti

Taky je ovšem možné, že by těch penězovodů mohlo být i více.

1 0
možnosti