Diskuse

25. únor 1948

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Pane Svobodo, jsou ty nesmirne davy na Vasich obrazcich vsichni Prazane? Nebo jak jsem nekde pred casem cetl, nemala cast by privezena autobusy z prazskeho okoli a buh jen vi jeste odkud.

0 0
možnosti

Určitě ne. Ale podstata je v tom, že komunisté je dokázali navézt. A lidé byli ochotni se toho zúčastnit.

1 0
možnosti
Foto

Dne 25 února v 11:00 hod je domluvena schůzka s Benešem. Situaci ale zkomplikuje demise dvou ministrů staré vlády za sociální demokracii a to náměstka předsedy vlády Františka Tymeše a ministra výživy Václava Majera. Tedy teď se jednalo o 14 ministrů a to stačilo k odvolání vlády jako celku. Gottwald v domluvený čas předstoupí před Beneše a seznámí jej s členy nové vlády a pronese naspaný projev, ve kterém řekne:„ Pane prezidente! Dne 20. února 1948 podali do Vašich rukou demisi členové vlády, zastupující stranu národně socialistickou, lidovou a demokratickou. Tím vznikla nutnost doplnění a rekonstrukce vlády. Mezi tyto dvě věty před slůvko „Tím“ Gottwald vlastní rukou vsunul větu „ Dnes podávají“ (původně napsal - později také podali), předseda vlády František Tymeš a ministr výživy Václav Majer a pokračoval dál. Beneš si podle Smutného byl vědom toho, že demisi teď podala nadpoloviční většina vlády, že ústavní postup by byl odvolat celou vládu, ale byl těžce nemocný a chtěl mít vše už za sebou, mít klid a snad měl strach i z toho, že komunisté jsou schopni jeho osobu skandalizovat, a tak se rozhodl pro neústavní krok. Přijal demisi a Gottwaldovi v 16:30 hodin podepsal novou vládu. Z hradu odjíždí Gottwald na Václavské náměstí, kde před davem vykřičel v opilosti svůj projev. Dne 5. března nastalo poslední dějství frašky. Vláda předstoupila před parlament, který ovládal strach, a poslanci vyslovili souhlas s obrozenou vládou Gottwalda.

2 0
možnosti

Ano, ale hodně poslanců chybělo. Buď byli zadržení a někteří už na útěku. A pokud by Beneš přijal demisi, tak by Lidové milice dokončili co započali.

2 0
možnosti
  • Počet článků 272
  • Celková karma 12,81
  • Průměrná čtenost 1440x
Důchodce, občas si přivydělávající v komparsu. Člen klubu Milady Horákové. Snažím se nemít stádní názory a řídit se heslem: Důvěřuj, ale prověřuj!

Seznam rubrik