Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Málokdy se shodneme, ale tentokrát ode mne máte karmu a palec nahoru. Upřímně nesnáším sebemrskačské kecy v reakcích na nějaký nešvar v tom smyslu "že to je možné jen u nás, tohle dělají jen češi". Není, je to naprosto obvyklé v každém národě. Pokud někdo sledoval seriál "Haló, haló", který se odehrával v době okupace ve Francii a který se točil v osmdesátých letech minulého století(poslední díly tuším v roce 1988), ten se musel dobře bavit. Ačkoli tam nebyly postavy Čechů, všichni herci mistrovsky, ale hlavně s neskutečným humorem a nadhledem, nakládali s lidskou malostí, podlézavostí, ziskuchtivostí, falešným gerojstvím i obyčejnou vyčůraností, tedy s vlastnostmi, které, jak praví národní mravokárci, jsou "výlučně českou záležitostí". Vůbec ne, jsou přirozeně vlastní každému člověku a zbavit se jich může pouze výchovou ke správným hodnotám a dobrým příkladem svých rodičů a svého okolí.

1 0
možnosti

J11a10n 61P14a78v63e92l

14. 6. 2018 20:19

Máte tu určitou část lidí, kteří z toho či onoho důvodu budou nadávat na Čechy. Vezmou si jakoukoliv příležitost a je jim jedno o co jde. Pak čtete, jak Češi kradou, v cizině se chovají jako hovada, za komunistů lezli všem do řiti, za druhé světové udávali jako o závod, ... . Nemá cenu to číst, nemá cenu na to reagovat. Debata s nimi má stejný smysl, jako vysvětlovat zarytému fanouškovi placaté Země, že je kulatá a ne, skutečně neexistuje krajopád všude okolo ...

Ono tohle není jen česká specialita. Ve všech národech, do určité míry, se vyskytují tyto osoby.

2 1
možnosti

Máte pravdu. Ale přesto s těmito taky Čechy míním polemizovat.

1 0
možnosti

Pan Vladislav Svoboda připomíná, že hrdinní Češi v armádách Adolfa Hitlera nebojovali.

Ovšem to je jen část pravdy.

Hrdinní Češi totiž panem Svobodou zmiňované desítky divizí SS a stovky tisíc evropských vojáků SS, plus další miliony německých vojáků wehrmachtu a jejich spojenců, vyzbrojovali.

Češi vojenská uskupení Říše vyzbrojovali ještě v květnu 1945. Říkalo se tomu vnitřní fronta zázemí.

Češi pro Vítězství Říše udělali tolik práce jako snad žádný jiný národ v Evropě.

0 5
možnosti

A zjistil jste si jak to bylo v jiných státech? Až si to zjistíte tak něco piště!Rv

1 0
možnosti

Nepíši o velké politice, ale o běžných lidech. Tatínek mně ukázal pana X. Za války přivedl Němce, aby zrekvírovali tatínkův náklaďáček, tříkolku Tempo a po válce přišel znárodňovat náš obchod. Takový prostý člověk - udavač.

8 0
možnosti

Ano. Ale byli i lidé, kteří nechali na sebe napsat židovskou firmu a po válce ji vrátili. (Pravda, někdy nebylo komu)[>-]

5 0
možnosti

Možná by bylo při zamyšleních na téma národ už na čase dívat se na národy jako na skupiny živočichů druhu homo sapiens sapiens a uvědomit si, laskavě, že to, co hodnotíte jako národní projevy jsou prostě projevy člověka jako živočišného druhu. Nikdy nevyšlechtíte z lidí morálně dokonalé tvory, prostě pořád jsou a budou zločinci, lidé, kteří se nechají strhnout ke zločinu, když jim to někdo hezky zdůvodní, ostatně i války jsou zločinné - jen si lidé pořád nalhávají, že nikoli, že válka je něco mimo justiční hodnocení.

3 0
možnosti

Oceňuji věcný a nezaujatý styl a podrobný seznam německých spolubojovníků. Na obranu některých z nich lze uvést, že měli na výběr pouze špatné možnosti a volili tu nejméně špatnou z nich. Například Finové měli na výběr pouze Rusko nebo Německo a po zkušenostech s Rusy v Zimní válce volili Němce. Stejně tak Slováci raději pomáhali Němcům, než by se nechali deptat od Maďarů. Naše situace byla jednodušší v tom, že u nás k Němcům neexistovala alternativa.

2 0
možnosti

Ano. A byli to i Estonci a Lotyšové a někteří další. Ale určitě nemuseli vstupovat dobrovolně do jednotek SS.[>-]

3 1
možnosti

Hezky zpracované a bez politických či multikulti příkras podanné .R^

6 0
možnosti

Vždyť jsou to totální bláboly.

0 3
možnosti
Foto

No je zajímavé, že vztah Čechů k Židům hodnotí jinak Židé, kteří byli u nás vyhazování z divadel, zaměstnání z vysokých škol dříve než byl vyhlášen protektorát. Po válce jsme, tisícům Židům vracející z koncentračních táborů přidělili německé občanství a šli spolu z Němci do odsunu. Židům jsme nevrátili majetek a ani byty, kde se roztahovali Češi. Proces se Slánským byl zaměřen proti Židům. V roce 1968 jsme ukončili diplomatické styky se státem Izrael a zakázali vstup Židům na naše území a stát Izrael byl u nás v televizi a v rozhlase přirovnáván k nacistickému Německu. Události v na Olympiádě v Mnichově byly komentovány slovy, že si za zavraždění si mohou Židé sami. Češi v době protektorátu pracovali tak vzorně, že Heydrich jim zvýšil přídělové lístky a počet poukazů na rekreaci. Po atentátu na jeho osobu se konala shromáždění odsuzující atentátu a Heydrich byl dělníky hodnocen jako osoba se sociálním cítění se zájmem o dělníky. Co události v prosinci 1918. kdy československá armáda přeřezala telegrafní dráty do Holešova, do kterého vstoupila, postavila hlídky k židovským domům a v půl jedenácté výstřelem z pušky začal pogrom židovských obchodů. Vojáci zavraždili dva Židy a vyrabovali židovské obchody a po nich přišli místní občané. Škoda na majetku byla 2, 5 milionů a kompenzace 9o tisíc. Tresty několika měsíční pouze dva vojáci dostali trest 8 a 10 let

4 2
možnosti
Foto

Proces se Slánským nebyl zaměřen proti Židům, odsouzenými nebyli toliko českoslovenští občané židovské národnosti, jak zdůraznil už Zdeněk Nejedlý. Slánský byl odsouzen za zbraně pro Izrael.

1 0
možnosti
Foto

Máte pravdu, v každém národě jsou hrdinství i kolaborace namixovány v různé koncentraci.

My jsme ještě tak trochu postižení syndromem, který Pavel Tigrid nazval "mnichovanstvím", tedy pocitem, že tak nějak všechno lze ošulit, schovat se za bukem a čekat, že se to přežene.

Karma.

3 0
možnosti

Máte pravdu. Ale právě toto, pro někoho špatná vlastnost, nás zachránilo před zmizením v prachu dějin.[>-]

1 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS