Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Akorát, že nás Beneš zradil svým exilem.

2 0
možnosti
Foto

Beneš po první světové válce při podepisování smlouvy s Francií opakovaně odmítal ozbrojenou položku, která se týkala vzájemné pomoci při napadení. Domníval se , že by si tím znepřátelil V. Británii se kterou jsme takovou doložku neměli. Do posledních dnů Mnichova nevěřil, že Hitler rozpoutá válku. Evropské politiky přesvědčoval, že Hitler na válku nemá ekonomickou sílu a je to politik , který jenom straší a vyhrožuje a to je součást jeho politiky. Jak říkal dá se s panem Hitlerem jednat. Při volbě prezidentem neměl podporu nejdůležitější strany Agrární, která jej odmítla podpořit a navrhla vlastního kandidáta. Důvod proč jej nechtěla byla jeho silná levicová orientace a byla zde obava, že pokud bude vládnout sociální demokracie a levicový prezident nebude to dobré pro stát. Beneš navštívil komunisty s žádostí o podporu, Ti mu ji slíbili s podmínkou, že zařídí amnestii vězněných komunistů a uzná SSSR a naváže s ním oficiální styky. Komunisté mu podporu dali a Beneš to, co slíbil jim splnil. Beneš navštívil SSSR a byl unesen ze Stalina a SSSR . Neuvědomil si, že mu ukazují jenom to, co chtějí, aby viděl. Byl jeden z mála politiků, který toto divadlo zbaštili i s navijákem Omlouval zločiny páchané Stalinem, jak nutnost. Byl to on, kdo přišel z myšlenkou o odstoupení našeho území Německu. Sice v menší v míře, ale semínku bylo zaseto.

4 1
možnosti
Foto

Byla to demokratická země, kde prezident měl sídlo jako králové na hradě, kde mu bylo zbudováno reprezentační sídlo. Jako rekreační sídlo byl mu vybrán zámek a hned dva. Bez jeho souhlasu žádné ministerstvo nemohlo rozhodnout. Vybral si za svého nástupce Beneše a dělal vše proto, aby byl po něm zvolen prezidentem. Ať se vlády střídaly jak chtěly, stále byl ministrem zahraničí byl Beneš bez ohledu na umístění jeho strany. Nikdo neměl nárok na tuto funkci. Byl ve funkci stále i přes nesouhlas politiků a i přes stále větší neúspěchy jeho zahraniční politiky Jeho syn Jan bez vzdělání u kterého byla diagnostikovaná forma lehčí schizofrenie byl na ministerstvu zahraničních věcí, jako osobní tajemník Beneše.

5 0
možnosti

K. Capek pise ve svych "hovorech s TGM" toto: Pri prochazce po zahrade se mi pan sveril "za sveho nastupce bych si vybral Svehlu, toho nam bohuzel sebrala zakerna nemoc". Tak nevim.

1 0
možnosti

Jak jsem poznamenal již pod prvním dílem, Edvard Beneš hrál v útoku Slávie pod různými pseudonymy. Byla to nutnost, protože takový sport nebyl u studentů oné doby žádoucí. Později Beneš utrpěl, po surovém faulu soupeře, zlomeninu nohy a strávil více než měsíc v nemocnici. Jeho fotbalové angažmá se tak provalilo a Edvard přišel o stipendium:-).

0 0
možnosti
Foto

Díky zranění nohy pak nemusel na vojnu. Namluvil si Anna Vlčkovou, která měla peníze a tak jej na studiích podporovala . Žil z jejích peněz.

1 0
možnosti

Pane autore, jestliže ještě před začátkem diskuse dehonestujete případné oponenty nálepkou, že se věnují módnímu sebemrskačství, je to nešťastný úvod, kterým dáváte těm oponentům najevo, že diskuse s Vámi bude zbytečná a marná. E. Beneš je na jedné straně velmi rozporuplná postava, na druhé straně se octl ve velmi složitých situacích, v kterých zůstal sám a bylo jenom na něm, jak rozhodne. Nicméně kritické zhodnocení jeho působení v těchto situacích je důležité proto, aby další exponované osoby neopakovaly chyby, které byly pro naši zemi fatální na desetiletí.

6 0
možnosti

Souhlas a přípodotek: Dost těch "složitých situací" si EB předtím vytvořil, popř. pak zbytečně vyhrotil sám ať nejprve v roli neústupného, tvrdošíjného vyjednávače nové republiky např. o Těšínsko, o Velký žitný ostrov...apod., a poté si ve své nonstop funkci ministra zahraničí nedokázal získat zrovna moc spojenců... Prakticky jsme za jeho ministrování a prezidentování sousedili jen se samými "nepřáteli", vyčkávajícími na možnost "spravedlivé" revanše.

1 0
možnosti

Jste si jistý s tím volebním právem žen? Ve Finsku je od roku 1906, v Dánsku 1908, v Norsku 1913. Ty nepovažujete za demokratické země?

Dalších cca 10 evropských zemí uzákonilo volební právo žen v letech 1917 a 1918. V Československu k tomu došlo až v roce 1919.

3 0
možnosti

Ale třeba ve Švýcarsku, jehož demokratický systém je všeobecně obdivován a dáván za vzor, mohly jít ženy poprvé volit až v roce 1971!! Tedy o půl století později než u nás.

1 0
možnosti

Otazkou porad zustava smrt Milana Rastislava Stefanika. Otom, ze v tom mel prsty Edward Benes se take povidalo. Ja bych ho ani neglorifikova, ani nezatracoval, ovsem ze to byla rozporuplna osobnost jiste neni pochyb.

2 0
možnosti

J10a86n 90M46a60r76e14k

4. 9. 2021 20:09

Pravdu díte, pane Vokoune, Štefánik a Beneš (dle starých pramenů)se k smrti nenáviděli.

1 0
možnosti

Zde mohu jen podvrdit vase radky o znamosti Dr. Eduarda Benese v zahranici, pane Vladislave Svobodo.

Bylo to zhruba roku 1990, v malem mestecku Peoria v Arizone. Pri nakupu potravin pro nasi rodinu, setkal jsem se z cizince, kteremu se libil muj "akcent" v me anglictine. Na jeho otazku odkud jsem, jsem odpovedel z Ceskoslovenska. K memu udiveni mi odpovedel, "ano znam tuto zemi dobre. mim politickym pritelem byl vas druhy prezident Benes".

Jako diplomat USA, znal vse potrebne o nasi zemi. Znal i mnoho jinych obcanu nasi zeme. Dobrych i tech mene dobrych.

1 0
možnosti

J16a88n 66M69a34r35e77k

4. 9. 2021 16:09

Pane Svobodo, diskuse bude jistě bohatá, ale bude li slušná, to je otázka jiná. Tak jako vše v dnešní době, vidím, že lidé jsou rozděleni na dva nesmiřitelné tábory. (otázka politiky, covidu, očkování a nakonec i historie) Jak jsem jiá psal pod vašim minulém blogem, mám dojem, že právě historie Čs podléhá modě. Dned je v modě z Husitů dělat JENOM lupiče a lapky, a z bývalého prezidenta Beneše zbabělce atd atd. Já jsem v tom neutrální,. Beneš působil v době, která byla velice těžká a ti, co ho dnes démonizují by jistě těžko v takové době obstáli. Tady v Kanadě, kde žiji, zdomácnělo jedno indiánské přísloví: "Nesud' svého bratra, dokud jsi nechodil v jeho mokasínech."

BTW četl jste knihu jakéhosi "historika" Tomáše Krystlíka, "Zamlčené dějiny"?

Ten vykresluje Beneše a TGM jako největší zločince dvacátého století. Zajímavé čtení!!

2 0
možnosti

Otázka je proč? Jestli je to pouze módní nebo peníze nesmrdí! po únoru 48 odešlo hodně národních socialistů do Kanady. Nejznámější byl asi Vladimír Krajina.[>-]

0 0
možnosti
  • Počet článků 272
  • Celková karma 12,81
  • Průměrná čtenost 1440x
Důchodce, občas si přivydělávající v komparsu. Člen klubu Milady Horákové. Snažím se nemít stádní názory a řídit se heslem: Důvěřuj, ale prověřuj!

Seznam rubrik