Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Nicméně je to čirá minulost a teď se budou řešit jiné věci - rozplynout se v EU? Být ještě někdy samostatný stát? Zaberou nás Rusové nebo Číňani? Mnichov , to už jen jen hračka pro historiky. A Beneš taky, netušil vůbec nic, jak se věci budou vyvíjet v Evropě za 50 let, bylo to člověk 19.století.

0 0
možnosti
Foto

Kde jste vzal, že Beneš se dne 2.ledna sešel v Alžíru s De Gaullem ???? Beneš, když v Moskvě byl dne 12. prosince 1943.

0 0
možnosti

Při cestě zpět Beneš mluvil v Alžíru s de Gaullem, v Marrákeši s Churchillem.

0 0
možnosti
Foto

Podle dochovaných dokumentů Beneš ujistil Stalina, že se nové Československo se postaví po bok Sovětů v příští válce, kdyby západní mocnosti využili Německo proti Východu. Efektivně tak podporoval paranoidní Stalinův pocit ohrožení ze strany Západu a současně podemílal základ své politické koncepce – poválečnou spolupráci velmocí coby nezbytnou podmínku existence nezávislého Československa“. PO jeho odjezdu vydalo SSSR memorandum, že Československo je baštou sovětského vlivu ve střední a jihovýchodní Evropě.

3 0
možnosti

R^ Dík za informace! Beneš byl nemocný člověk! :-)

0 0
možnosti

J50a81k75u36b 73Š58o95l41c

24. 9. 2021 14:04

Ať by udělal Beneš cokoliv, výsledek by byl stejný. Stalin nás prostě chtěl, tak si nás vzal a nikdo mu v tom nebránil. Benešovi lze přičíst k dobru, že se zasloužil o anulování Mnichova. Naši britští spojenci by ho klidně nechali v platnosti i po válce.

3 0
možnosti

Víte, jaký k tomu měli důvod?

0 0
možnosti

M33i11l33a98n 24B50í97l17e64k

24. 9. 2021 10:24

Máte pravdu, že smlouva, resp. celá Benešova cesta do Moskvy v r. 1943 budí emoce. Proto jen krátce pár výtek, které myslím považují za oprávněné i Benešovi zastánci.

Přestože ve smlouvě byla řeč o nevměšování do vnitřních záležitostí, Beneš v rozhovoru požádal o ingerenci Sovětů ve věci potrestání slovenských kolaborantů - a dokonce vyjmenovává, kdo "musí viset". Velkou nevoli vzbudilo Benešovo svévolné jednání s našimi komunisty v Moskvě; nejen, že v nich drsně pomlouval londýnský exil a kritizoval konkrétní politiky, ale naivně předložil i své plány do budoucna, čímž "zajisté neposílil" (jak píše Jindřich Dejmek) pozice demokratického tábora.

1 2
možnosti

Otázka je kdo má pravdu. Dejmek ? A s kým asi měl v Moskvě jednat, když hrozilo, že komunisté naopak vyloučí exil s jednání. Měli obrovskou moc, kterou musel Beneš vnímat.

2 0
možnosti
  • Počet článků 272
  • Celková karma 12,81
  • Průměrná čtenost 1440x
Důchodce, občas si přivydělávající v komparsu. Člen klubu Milady Horákové. Snažím se nemít stádní názory a řídit se heslem: Důvěřuj, ale prověřuj!

Seznam rubrik