Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

a pro koho by jako E.Beneš měl Zakarpatskou Rus zachraňovat ? Pro Havlisty ? Vždyť ti stihli prošustrovat i Slovensko Rv!!

0 0
možnosti

M68i36l22a63n 72B74í96l67e63k

27. 9. 2021 19:18

"Beneš požadoval vysvětlení situace na Podkarpatské Rusi a protestoval proti ní"

To sice ano, ale ty protesty, jak i naznačujete v článku, spíš byly takové pro forma. Když třeba Stalin napsal Benešovi 23. ledna 1944 osobní dopis, neváhal mu v něm připomenout, že sám Beneš v Moskvě 43 Podkarpatskou Rus Stalinovi nabízel, což vožď tehdy odmítl. Jestli je to pravda, nebo ne, těžko říct (čs. záznam rozhovoru to nepotvrzuje, Beneš podle něj mluví o nutnosti přizpůsobit v kulturních věcech Podkarpatskou Rus k ostatní Ukrajině); každopádně Beneš se v odpovědi do Moskvy k tomuto vůbec nevyjádřil. Sám ale naopak vzpomenul na rozhovor s Majským ze září 39, kde se sovětskému představiteli svěřil, že Podkarpatská Rus je otevřená otázka...

0 0
možnosti

Milý Slavíčku, Vaše invektivy vůči mé osobě na faktech dějinných nic nezmění.

Pokud se Beneš zasloužil, tak jen o to, že lež do kolébky republice vetkl. Oddělení Bohemie od moci Habsburské a zakládání národního státu národa československého byly dva příběhy, které jeden s druhým nemají nic společného. Pokud platilo sebeurčení české, muselo platit i sebeurčení ostatních národů Bohemie a to neberu v potaz loupež územní záborem Horních Uher.

Beneš lhal spojencům ve Versailles, následkem čehož bylo to, že Británie se toho francouzského plánu na politickou expanzi do centra kontinentu na úkor Němců hlasitě odřekla. Tomu faktu Beneš čelil již od let dvacátých a nebylo mu dáno si s ním poradit. Nikdo ho nezaprodal, jen Britové dodrželi linii, po které dvacet let pevně kráčeli a nenechali sebe ani Francii zatáhnouti do války, která pošla ze lží a kotrmelců Benešovy diplomacie. On, stejně jako jeho Společenství národů, byly dva duté sudy, které se pyšně valily dobou, dokud je rakouský pucflek jedním rázným kopancem nezbavil jejich duté bezobsažnosti. Benešova iluze shořela jako papír na lži o sebeurčení, které platilo toliko pro Čechy a Slováky jen potud, pokud se za odhonek češství deklarovali, on první zradil západ tou lží, která mu pak potupně do tváře v Mnichově vmetena byla.

Znásilnil myšlenku universální republiky svým nacionalismem, pro který neváhal ku pomoci Stalinovo Rusko do Evropy zatahovat, ke své volbě presidentské použil komunisty a toto upsání se ďáblu ho podvakráte stálo úřad a podvakráte nevinní našinci platili životem za jeho chyby ve dvou totalitách.

To jest slovo konečné, soud historický, který s odstupem let a emocí učiněn být musí, aby generace příští nebyly uváděny v omyl slabomyslnými výmluvami jeho vrstevníků a těch, kdo na jeho lžích založili lži své, poválečné.

6 2
možnosti

Lišíme se v jednom. Plně s Vámi souhlasím v tom, že pro vznik České republiky bylo použito všech prostředků. Ovšem otázka tehdy zněla: samostatná česká republika nebo pod něco Rakousko-Uherskem. Podobná otázka byla po Mnichovské dohodě. Já, na rozdíl od Vás jsem zastáncem samostatné ČR.

0 0
možnosti

Beneš se zasloužil o vznik Československa. Západní velmoci Francie a Anglie nás zaprodali Hitlerovi. Na koho se měl tedy Beneš obrátit se žádostí o podporu? Na Habeš?

0 8
možnosti

Možná by to s Habešany dopadlo lépe!

0 0
možnosti

Podobnost Benešova s příběhem Faustovým jest více než zjevná.

Pro vlastní slávu se upsal ďáblu, ale pak se dětsky divil, že ďábel koná po způsobu svém, čertovském. Celoživotní sžíravá touha Boehmu se zbavit ho i republiku, kterou nevyvolen kočíroval, do pekla dovedla.

Největším nebezpečím pro společnost jsou malí lidé s velkými ambicemi a dle obrazu Benešova lze jim pomník stavěti.

9 0
možnosti

J64a10k66u19b 12Š86o49l90c

27. 9. 2021 13:18

Dopadli bychom stejně s kýmkoliv jiným, nicméně Beneš to Stalinovi skutečně neztěžoval. Churchillovi jsme byli stejně ukradení jako Chamberleinovi. Zajímavé by bylo, co si o Benešovi mysleli Stalin s Molotovem. Asi nic lichotivého.

0 0
možnosti

"Slovenská národní rada ovládaná komunisty se odmítla zříci svých pravomocí na osvobozeném území a předat své kompetence vládnímu delegátovi a Němec se musel spokojit s rolí prostředníka mezi Slovenskou národní radou a sovětskými úřady."

Malý detail, SNR neovládali komunisti!!!, možno to bolo prianie Husáka, ktoré neskôr propagoval ako "pravdu", že SNR bola komunistická.

Plénum SNR zvolilo šesťčlenné predsedníctvo SNR, ktoré pracovalo v zložení: Karol Šmidke, Gustáv Husák, Daniel Ertl za KSS,

Vavro Šrobár, Jozef Lettrich a Ján Ursíny za Demokratickú stranu.

Predsedníctvo SNR, ktoré malo dvoch predsedov - Karola Šmidkeho a Vavra Šrobára a Úrad Predsedníctva SNR. Počas SNP malo plénum SNR 41 členov 20zastúpenie KSS a 20 DS + demokrat gen. J. Golian.

Čiže 20 KSS a 21 DS.

0 0
možnosti

Taková je realita. A tak to bylo. Nic na tom nemění, že tam byla i DS.

0 0
možnosti
  • Počet článků 272
  • Celková karma 12,81
  • Průměrná čtenost 1440x
Důchodce, občas si přivydělávající v komparsu. Člen klubu Milady Horákové. Snažím se nemít stádní názory a řídit se heslem: Důvěřuj, ale prověřuj!

Seznam rubrik