Tajemný Paroubkův muž v pozadí - Petr Benda

3. 10. 2018 9:35:52
Jiří Paroubek, člověk z prostředí Restaurací a jídelen, měl vždy blízko k lidem, kteří se pohybovali v podobném prostředí. Jedním z nich je jeho hlavní mecenáš, "kontroverzní osoba" Petr Benda, a není jediný.

Řada tepličáků tvrdí, že Petra Bendu vídávali na přelomu 80. - 90. let postávat před teplickým Tuzexem. Petr Benda to vyvrací slovy, že se jedná o fámu, způsobenou koupí budovy bývalého Tuzexu. Pravdou je, že se uměl vyznat. V 90. letech provozoval v Teplicích diskotéky a skoupil v centru Teplic dvacet objektů. Poté se vrhl na politiku v ČSSD. Dotáhl to až na předsedu krajské organizace v Ústeckém kraji, kde se nejspíše seznámil s Jiřím Paroubkem, který si z Petra Bendy později udělal svého poslaneckého asistenta.

Petr Benda to dotáhl daleko i v komunální politice, dotáhl to až na náměstka teplického primátora Jaroslava Kubery. V té době bylo velmi výhodné být s ním zadobře, jak prohlásil jeden z jeho obchodních přátel: "Když budeš kamarád s Bendou, můžeš v Teplicích skoro všechno. Kdybys chtěl třeba postavit uprostřed teplického náměstí mrakodrap, tak právě Benda ti to zajistí."

Jiří Paroubek měl i blízký vztah k další kontroverzní osobě z ústeckého kraje - k zavražděném "kmotrovi" Romanovi Houskovi, členu ÚVV ČSSD, který byl po listopadu 1989 podezříván z provozování sítě nevěstinců na severu Čech. V 90. letech byl obžalován, že vydíral a vyhrožoval podnikatelům, kteří se zúčastnili dražeb budov.

Roman Houska žil s Janou Vaňkovou, hejtmankou ústeckého kraje. Jejich jména byla spojována s některými problematickými dotacemi a veřejnými zakázkami v severních Čechách. Jeho pověst severočeského mafiána Jiřímu Paroubkovi nevadila do té doby, kdy ho Houska podporoval. Jakmile ho přestal podporovat, Jiří Paroubek obrátil a snažil se ho potopit. Než se mu to podařilo, potopil ho vrah, který ho zavraždil před jeho vlastním domem.

Přesto ještě stačil Roman Houska o Paroubkovi prohlásit: Paroubek je novodobý Berija. Dokáže rozložit demokratický systém kdekoliv, kam se svou suitou veksláků a ranařů vstoupí. Za tyto slova ho Paroubek zažaloval. Ale soud nevyhrál. Budoucnost ukázala, že tato slova byla pravdivá.

Jiří Paroubek cítil, že i on, jako Václav Klaus a Miloš Zeman, by měl své myšlenky předávat pomocí svých knih. První vydal už v roce 2006. Druhou s názvem Evropa a svět očima sociálního demokrata vydal v roce 2008. Křest knihy v pražské restauraci Monarch nedopadla podle jeho představ. Hodinu po skončení akce se dostali do sporu dva jeho přátelé - Bohumír Ďuričko (agent StB, reg. číslo 46646, krycí jméno "Lipa") a mladý Václav Kočka. Výsledek jejich rozepře znají všichni - mrtvý Václav Kočka ml. Ale kniha se velmi rychle, záhadným způsobem prodala. Předpokládám, že knihu skoupili jeho "přátelé".

Se jménem Patra Bendy se širší veřejnost seznámila v listopadu 2009 díky narození Paroubkovy dcery a jeho "kmotrovství".

Jenomže Jiřímu Paroubkovi chyběla politika, nebo spíše moc. Zvláště když byl přece nadán posláním od nějaké nejvyšší bytostí a on svou silou "buldozera" je přece schopen dosáhnout svého cíle s jakoukoliv stranou. Zaměřil se na Českou stranou národně socialistickou 2005 (ČSNS 2005), kterou založili členové původní historické ČSNS, kteří odešli, když strana byla vytunelována a takticky poslána do konkurzu.

Ještě než odešel Jiří Paroubek z ČSSD, poslal do řad ČSNS 2005 bývalé členy ČSSD z ústeckého kraje v čele s Petrem Bendou a také svého starého kamaráda, prvního polistopadového předsedu ČSS a velkého rusofila - Jiřího Vyvadila, kterého ihned, Paroubkova pátá kolona v ČSNS 2005, zvolila místopředsedou strany. Jenomže Jiří Vyvadil se krutě zpronevěřil. Přes Paroubkův zákaz se zúčastnil akce pořádané ČSSD. Trest přišel okamžitě. Jiří Vyvadil na Paroubkův příkaz nebyl zvolen předsedou, jak bylo předem dohodnuto a byl okamžitě vyloučen. To samé potkalo i tehdejšího předsedu ČSNS 2005 Karla Janka, který se naivně domníval, že Jiří Paroubek vstoupí do strany a teprve poté bude demokraticky zvolen předsedou. Jenomže se stal opak. Jiří Paroubek zakládá 1. listopadu 2011 novou stranu s názvem Národní socialisté - levice 21. století; s cílem sloučit se s ČSNS 2005.

Na ustavujícím sjezdu 26. listopadu v Obecním domě Jiří Paroubek sloučení odmítl se slovy, že přejdou jen někteří jednotlivci. Samozřejmě pouze ti, o kterých rozhodl on sám. A aby měl jistotu, že se na jeho sjezd nedostane nikdo nepozvaný, rozestavil Petr Benda u všech vchodů své stopadesátikilové gorily, vycvičené jako vyhazovači na jeho diskotékách.

Na tomto ustavujícím sjezdu se Jiří Paroubek stal předsedou své strany. Jak by ne, když byl jediným kandidátem. Obdržel 233 hlasů a pouze dva se zdrželi. Tím o několik let předběhl jiného předsedu - Andreje Babiše. Po té si najmenoval místopředsedy podle vlastního uvážení. Konečně dosáhl toho, co si celá léta přál: absolutní vládu nad stranou.

Hned na jaře, jak je u Jiřího Paroubka obvyklé, zaplavily republiku bilboardy s omlazenou Paroubkovou tváří. Petra Bendu to stálo 12 milionů korun. Výsledek? V krajských volbách v Ústeckém kraji získala jeho strana obdivuhodných 0,41%. Paroubkův sen o hejtmanství, se kterým pevně počítal, se rozplynul v nenávratnu.

Náhle, pro Jiřího Paroubka nečekaně, se v roce 2013 konají předčasné volby. Ale třináctého září, šest dní před odevzdáním kandidátek, vydává prohlášení: "Proč nekandiduji ve volbách do sněmovny." V něm věčně ukřivděný Paroubek pláče nad tím, že se nedostal do ČT a že mu tištěná média nezveřejnila žádný jeho (určitě kolosální) článek. Asi zapomněl na dobu, kdy jako předseda vlády denně bombardoval svými články všechen tisk a vyžadoval jejich zveřejnění. Dále si postěžoval, že místo patnácti milionů, které by potřeboval na svou kampaň, získal pouze pět milionů, za což pochopitelně nemůže kandidovat, a proto dává příležitost svým spolustraníkům otrkat se ve volbách.

Jiří Paroubek přesně odhadl, že ani v těchto volbách neudělá díru do světa, tak se takticky stáhl, aby za propad nenesl osobní zodpovědnost. A ten propad dosáhl rozměru katastrofy. Lev 21-Národní socialisté, jak se strana přejmenovala, dosáhla pouhých 0,07%! Jenomže Jiří Paroubek se velmi rychle otřepal a rozhodl se, jako lídr, to zkusit ve volbách do Evropského parlamentu v roce 2014, a opět neuspěl. Strana pod jeho vedením získala 0,46%. Svůj neúspěch vyřešil svým tradičním gestem. K 30. listopadu téhož roku rezignoval na post předsedy strany a po čase opustil i stranu. Své rozhodnutí zdůvodnil, že se chce věnovat rodině, akademické činnosti a veřejně prospěšným činnostem.

Prospěšnou činností asi myslel své cvičení, které se především skládalo s kloktání, cvakání a polykání. Pokud jde o akademickou činnost, tak tu nejspíše spatřoval v neustálém psaní různých blogů a poskytování rozhovorů, pokud možno před kamerami televize. Jednalo se "prý" o výzkum, kolik jsou schopni lidi vydržet. Pokud jde o rodinu, tak se ji asi moc řádně nevěnoval, protože jeho manželství končí rozvodem o kterém jsou občané skoro denně konfrontováni. I o jeho podnikání má veřejnost značně detailní informace. A zjišťuje jakým dobrým byznysmenem Jiří Paroubek je. Podle jeho manželky Petry, Jiřímu Paroubkovi procházely rukama miliony korun z nelegálních příjmů. Nejdřív Jiří Paroubek přiznal, že od svého přítele Petra Michka (mimochodem také bývalý místopředseda a předseda LVA 21, který také z této strany odešel) si na podnikání půjčil 3,5 milionu korun na investice na burze. Peníze Jiřímu Paroubkovi půjčil Michek v roce 2016. Původně chtěl Michek peníze vrátit, nyní už je nevymáhá. Vyplývá to z žádosti o jejich vrácení, kterou loni v prosinci zaslal Paroubkově ženě Petře. Jiří Paroubek prohlásil, že je připraven si je odpracovat.

Ale zdá se, že první informace o penězích v sejfu nebyla úplně přesná, protože za pár dní, před objektivy kamer začal tvrdit, že všechny peníze ze sejfu zmizely a nejspíš je odnesla jeho bývalá žena. Zajímavé je, že chtěl obchodovat s penězi v hotovosti a aby Paroubek a Michek nebyli obviněni z praní černých peněz, dostával peníze od Michka postupně po 270 000 korunách, což je přesně maximální částka, kterou není třeba převádět přes banku. Typický případ praní černých peněz.

Možná ho zlákal případ jeho nedávného spolubojovníka Davida Ratha, kterého vytáhl do vysoké politiky. Proto se rozhodl kandidovat do Senátu. Jenomže k volební kampani potřebuje peníze; hodně peněz. A ty, poté co miliony zmizely ze sejfu, neměl. Naštěstí má okruh svých podporovatelů. Petr Benda, který Paroubka dlouhodobě podporuje a "půjčil" mu milion korun na jeho řecký dům, okamžitě ukládá na jeho volební účet 200 000 korun a týden po něm přispívá Petr Michek, jehož jméno se objevilo v případě takzvaného Toflova gangu. Michek se také motal v případě akcií firmy RIA, které záhadným způsobem doputovali do firmy, kde měl podíl Stanislav Gross. Michek přispěl čtvrt milionem.

Podle Michkových slov, pokud si Paroubek řekne, pošle mu víc. Totéž se dá říci i o Petru Bendovi.

No řekněte, není ten Paroubek pěkný to šibal. A tohle nás chce zastupovat v Senátu.

Dokud se budou lidé jako Paroubek. Rath a další pohybovat v politice nevěstí to nic dobrého. Pouze zakonverzovaní nedobrého stavu české politiky.

Autor: Vladislav Svoboda | středa 3.10.2018 9:35 | karma článku: 27.09 | přečteno: 694x

Další články blogera

Vladislav Svoboda

Utajená inflace

Statistický úřad a informační zdroje nás každý měsíc bombardují informacemi o výši inflace. Jenomže v této statistice není zahrnutá jiná - utajená inflace.

7.9.2023 v 11:11 | Karma článku: 26.22 | Přečteno: 518 | Diskuse

Vladislav Svoboda

21.srpen 1968

Dnes určitě vyjde hodně článků o srpnových událostech. Ale já bych se dnes rád vrátil k dvěma událostem z té doby, o kterých jsem se nikde nedočetl.

21.8.2023 v 10:27 | Karma článku: 23.43 | Přečteno: 807 | Diskuse

Vladislav Svoboda

Košický vládní program

Ve skutečnosti byl už schválen 29. března 1945 v Moskvě kam přijeli představitelé exilových stran. Sociální demokracie přijela se svým tzv. Akčním programem, který kupodivu ze stolu smetl sociální demokrat Fierlinger.

4.10.2021 v 12:48 | Karma článku: 9.89 | Přečteno: 289 | Diskuse

Vladislav Svoboda

Jak jsem volil

Blíží se volby, možná že zásadní. Pokud účast přesáhne 60%, bude to úspěch. Doby kdy účast byla 99,90 % a kandidáti Národní fronty získali 99.88% je dávno minulá. A tak jsem si před volbami vzpomněl jak jsem volil za totáče.

30.9.2021 v 7:53 | Karma článku: 16.51 | Přečteno: 469 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 24.68 | Přečteno: 482 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.70 | Přečteno: 462 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2302 | Diskuse

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 22.86 | Přečteno: 647 | Diskuse

Vilém Barák

Nejsou „zemědělci“ jako zemědělci

Pěší demonstrace na Václavském náměstí sebou nese riziko, že se pár stovek účastníků vystaví posměchu. Když se stejný počet „demonstrantů“ posadí do traktorů, města včetně Prahy kolabují, účinek je o několik řádů vyšší.

25.3.2024 v 16:46 | Karma článku: 14.70 | Přečteno: 426 | Diskuse
Počet článků 266 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1458

Důchodce, občas si přivydělávající v komparsu. Člen klubu Milady Horákové. Snažím se nemít stádní názory a řídit se heslem: Důvěřuj, ale prověřuj!

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...