Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

II. republika

Jestli bychom se měli jako Češi, Moravané, Slezané  za něco stydět, tak by to určitě mělo být období II. republiky. Opět se ukázalo, že ti co nejvíc řvou o vlastenectví jsou povětšinou největší škůdci.

Už 30. září krátce před půlnocí předal polský vyslanec československé vládě nótu požadující odstoupení Těšínska do následujícího dne 1. října v poledne. 2. října zahájili Poláci okupaci Těšínska, ale to jim bylo málo. 1. listopadu ve své další nótě žádali i korektury hranic v oblasti Čadce, Javoriny a Spiše.

"Já nemohu brát v úvahu, co cítí lid a vláda. Já musím vidět celou naši vnitřní a mezinárodní a všechny důsledky, které by naše eventuální kroky měla za následek. Bylo by ode mne trestuhodně lehkomyslný, kdybych chtěl vést národ na jatka v této chvíli v izolované válce."

Dr. Edvard Beneš Hrad  30. září 1938

5. října pod pseudonymem Stanislav Yester píše v Lidových novinách velký vlastenec a bojovník proti Mnichovské smlouvě, Emanuel Moravec:  "Kdyby chtěl dnes někdo tvrdit, že můžeme v budoucnu dělat nějaké vojenské zázraky, že se můžeme s úspěchem postavit Německu, kdyby nás chtělo napadnout, ten člověk by byl buď zločinec - provokatér nebo idiot. (..) proto naše politika musí, ať se nám chce, nebo ne, najít nakonec dobrý poměr k Německu. (...) Prozatím vezměme vzor z Němců, co dokázali za dvacet let po svém hrozném pokoření roku 1918."

Ten samý den, večer promluvil E. Beneš v rozhlase: "Nečekejte ode mne jediného slova rekriminace na žádnou stranu. Všecko to bude jednou soudit historie a rozhodne spravedlivě. Řeknu jen to, co cítíme bolestně všichni: oběti, jež od nás byly tak důrazně žádány, jsou neúměrné a nejsou spravedlivé."

Po svém projevu E. Beneš, pod silným tlakem zahraničí, které doufalo v uklidnění situace, odstoupil ze své funkce

Jak je zvykem v celém světě a ve všech národech se objevují věrozvěstové.  Už 7. října se začaly objevovat první hlasy. Jistý malíř pokojů Josef F. v Poděbradské ulici veřejně vykřikoval: "Hitler je lepší než Beneš a budu pro něj hlasovat."   Starosta lounské sokolské župy Josef Š. zase žádal, aby " Korporace, jako je Obilní monopol a živočišný syndikát, byly oproštěny ode všech parazitů židovských."

8. října žádá vůdce Národní obce fašistické Radola Gajda (Rudolf Gaidl) u zástupce německé velvyslanectví, aby se na odtrženém území jednalo s českými fašisty příznivěji, protože to byli vždy hlavní odpůrci židovství, marxismu a bolševismu.

Stát se musel postarat o desetitisíce uprchlíků, kteří provizorně bydleli v 6000 železničních vagónech. Jejich majetky zůstali v pohraničí. Byli zakázány všechny politické strany a povoleny pouze dvě(!). Pod vedením (agrárníka)  Berana byla pod vedením agrárníků  vytvořena pravicová Strana národní jednoty, jejíž program byl inspirován programem italských fašistů. Jako legální opozice působila Národní strana práce. Nový premiér, vůdce agrárníků, Rudolf Beran byl silně pravicově orientovaný, byl skeptický k liberalismus a demokracii. Byla rozpuštěna komunistická strana, přestože měla v parlamentu nadále své poslance a zavedena tvrdá cenzura. Byl vydán zmocňovací zákon, který zmocňoval vládu, aby vládla bez parlamentu. Byly vyhlášeny antisemitské zákony.

V odtržených Sudetech se české obyvatelstvo dostalo do pozice národnostní menšiny bez jakýchkoliv práv. Byly zrušeny všechny české politické strany a spolky, jejich majetek byl zabaven. V úředním styku byl zakázán český jazyk, česky se nesmělo mluvit na veřejnosti ani v dopravních prostředcích. Byly zrušeny všechny české noviny a byl zakázán tisk českých knih. Do kin nesměl přijít žádný český film a bylo zrušeno české vysílání v rozhlasu. Zakázána byla i česká divadelní ochotnická představení, fotbalová utkání, taneční zábavy, poutě, veřejná procesí.

11. října byla vyhlášena autonomie Podkarpatské Rusi

E. Beneš 22. října odlétá ze země. Měl svůj jasný plán, byť byl tehdy zesměšňován, a musel ze země odejít, protože byl i po Mnichovské dohodě trnem v oko muži, který ho fanaticky nenáviděl a svou demagogií dokázal přesvědčit většinu Evropy, že jediným zdrojem potíží, které přivedly Evropu na pokraj války - je E. Beneš. Jmenoval se Adolf Hitler.

Nebyl jediný. 10. listopadu bylo úředně zakázáno Osvobozené divadlo. Proto 31.12. odletěl J. Voskovec do USA a 8.1. za ním následovali J. Ježek s J. Werichem. Na začátku roku 1939 dostal Hugo Haas, jeden z nejpopulárnější českých herců,  výpověď z Národního divadla k vůli svému židovskému původu. O své výpovědi se dozvěděl poté co mu zakázali vstoupit do divadla. V dubnu se mu naštěstí podařilo utéct do Paříže, odkud putoval do USA.

Karel Čapek, demokrat do morku kostí, se za to, že se snažil ospravedlnit vládní a prezidentovi kroky, stal terčem nenávistné kampaně, anonymních dopisů, telefonátů, ale i vytloukání oken. Díky tomu se mu prudce zhoršil zdravotní stav a K. Čapek předčasně umírá. (něco mi to připomíná - stačí se podívat na stránky tzv. vlastenců)

Okamžitě po Mnichovském podpisu začala horthyovská teroristická organizace Szrabadezapatok vyvolávat pohraniční incidenty na hranicích se Slovenskem a Podkarpatské Rusi. Například 10 října na železniční zastávce Mužijovo jihovýchodně od Berehova zavraždili průvodčího, zranili několik cestujících a trať a lokomotivu zničili výbušninami.  Z místa činu utekli do okolních kopců s několika zajatci. Přestřelky a teroristické útoky byli na denním pořádku. Horthymu nakonec přišli na pomoc Hitler s Musollinim, kteří 2. listopadu 1938 ve vídeňském Belvederu podepsali dovětek mnichovského diktátu tzv. vídeňskou arbitráž, která Maďarsku předávala jižní Slovenko a skoro celou Podkarpatskou Rus.

"Proti připojení Podkarpatské Rusi k Maďarsku mohou bíti toliko lidé, kteří mají zájem na zachování neklidu ve střední Evropě...                                                                               To je požadavek spravedlivý, rozumný a logický. Toto řešení je v zájmu Polska a Maďarska, tak i v zájmu všech ostatních států...

Gazeta Polska, 13. října 1938

23. října přešli polští teroristé (dobrovolníci z Těšínska) hranici mezi Podplatek a Nižními Vereckami a pokusili se vyhodit most. Polská vláda, pod vlivem plukovníka Becka, toužila mít společnou hranici s Maďarskem. Proto ve spolupráci s Maďarskem rozpoutala vlnu teroristických útoků. 

"Stará Podkarpatská Rus spala po tisíc let pod maďarskou vládou - nic neviděla, nic neznala z vnějšího světa. Kontrast mezi starým a novým byl zde závratný. Dřív než přišla Podkarpatská Rus do českých rukou, byla to nejprimitivnější země v Evropě. Osm z deseti Rusínů neumělo po válce ani číst ani psát. Jakmile dostali Češi Podkarpatskou Rus, vystavěli školy nejen pro děti, ale i pro dospělé a za dvacet let (!) se tento poměr negramotnosti obrátil..."

Britský novinář Sydney Morell po návštěvě Podkarpatské Rusi v roce 1938

30. listopadu, kdy už se republika jmenuje Česko-slovenská, se na nátlak některých politiků stává presidentem Emil Hácha. Ale to už vláda dělala to co chtěli Němci.

Okupovaná část Podkarpatské Rusi je přejmenována na Karpatskou Ukrajinu.

Na Moravském Slovácku se pokusili slovenští fašisté o připojení oblasti ke Slovensku a na Slovensku začala protičeská kampaň.

Taková byla II. republika a to i pod presidentem Emilem Háchou, který mlčel.

 

 

Autor: Vladislav Svoboda | pátek 17.9.2021 8:21 | karma článku: 17,58 | přečteno: 585x
  • Další články autora

Vladislav Svoboda

Nová podoba?

Po několika letech jsem se vrátil na idnes blog. Bohužel to co jsem měl připravení zmizelo a nahrávání nejde. takže opět idnes opouštím a budu se věnovat facebooku.

11.4.2024 v 9:43 | Karma: 9,16 | Přečteno: 392x | Diskuse| Miniblogy

Vladislav Svoboda

V. díl Pouštění žilou

Jednou z nejhorších polistopadových událostí byl podpis opoziční smlouvy. Kmotři ji pochopili jako svou nedotknutelnost, a že si mohou dělat co uznají za vhodné. Ne nadarmo se někde celou noc bujaře slavilo.

8.4.2024 v 8:32 | Karma: 10,54 | Přečteno: 278x | Diskuse| Politika

Vladislav Svoboda

IV. díl Chaos

V roce 1990 se stal předsedou Československé strany socialistické mladý, velmi pohledný a ambiciózní Jiří Vyvadil.

5.4.2024 v 9:13 | Karma: 11,03 | Přečteno: 311x | Diskuse| Politika

Vladislav Svoboda

III. díl Náměstek

Privatizace byla příležitost pro veksláky, řezníky, zelináře a další, jak zlegalizovat své nelegální výdělky. Privatizace využili i cizinci, kteří nakupovali provozovny přes takzvané bílé koně.

4.4.2024 v 8:55 | Karma: 11,08 | Přečteno: 353x | Diskuse| Politika

Vladislav Svoboda

Vrána k vráně sedá

Po devadesátém roce se někteří estébáci rychle zorientovali, a zjistili, že svými znalostmi a kontakty se mohou dopracovat k značnému majetku. Jedním z nich byl agent s registračním číslem 16 777 a krycím jménem Vlastimil.

2.4.2024 v 9:35 | Karma: 25,88 | Přečteno: 790x | Diskuse| Politika

Vladislav Svoboda

1. díl Listopad-jiný pohled

Aniž jsme si to tehdy uvědomovali, tak od 17. listopadu se všude vyskytovali agenti StB. Počínaje Činoherním klubem nebo balkónem Melantrichu. Bohužel naše dění ovlivňují dodnes.

29.3.2024 v 7:38 | Karma: 9,14 | Přečteno: 382x | Diskuse| Videoblogy

Vladislav Svoboda

Utajená inflace

Statistický úřad a informační zdroje nás každý měsíc bombardují informacemi o výši inflace. Jenomže v této statistice není zahrnutá jiná - utajená inflace.

7.9.2023 v 11:11 | Karma: 27,15 | Přečteno: 637x | Diskuse| Politika

Vladislav Svoboda

21.srpen 1968

Dnes určitě vyjde hodně článků o srpnových událostech. Ale já bych se dnes rád vrátil k dvěma událostem z té doby, o kterých jsem se nikde nedočetl.

21.8.2023 v 10:27 | Karma: 23,79 | Přečteno: 909x | Diskuse| Politika

Vladislav Svoboda

Košický vládní program

Ve skutečnosti byl už schválen 29. března 1945 v Moskvě kam přijeli představitelé exilových stran. Sociální demokracie přijela se svým tzv. Akčním programem, který kupodivu ze stolu smetl sociální demokrat Fierlinger.

4.10.2021 v 12:48 | Karma: 10,48 | Přečteno: 371x | Diskuse| Politika

Vladislav Svoboda

Jak jsem volil

Blíží se volby, možná že zásadní. Pokud účast přesáhne 60%, bude to úspěch. Doby kdy účast byla 99,90 % a kandidáti Národní fronty získali 99.88% je dávno minulá. A tak jsem si před volbami vzpomněl jak jsem volil za totáče.

30.9.2021 v 7:53 | Karma: 16,86 | Přečteno: 553x | Diskuse| Politika

Vladislav Svoboda

E. Beneš - Podkarpatská Rus

Je pravdou, že Beneš souhlasil s návrhem na omezení politických stran, odstavení fašistů a kolaborantů a vznik Národní fronty. Vycházelo se z faktu, že aktivně v zahraničí vystupovaly pouze čtyři české politické strany .

27.9.2021 v 12:20 | Karma: 12,35 | Přečteno: 474x | Diskuse| Politika

Vladislav Svoboda

Edvard Beneš - smlouva se SSSR

Nic tak nebudí emoce jako smlouva o přátelství, vzájemné pomoci a poválečné spolupráci mezi Československem a Svazem sovětských socialistických republik z 13.prosince 1943.

24.9.2021 v 8:05 | Karma: 18,19 | Přečteno: 547x | Diskuse| Politika

Vladislav Svoboda

Edvard Beneš a odboj

22. října 1938 E. Beneš odlétá do Velké Británie, kde ho vítá velvyslanc Jan Masaryk, který ironicky poznamenává, že na příkaz nového ministra zahraničí Františka Chvalkovského musel na vyslanectví odstranit portréty presidentů.

19.9.2021 v 10:24 | Karma: 13,71 | Přečteno: 408x | Diskuse| Politika

Vladislav Svoboda

Benešův dopis

Většina lidí neznajíc Benešův dopis, ráda prohlašuje, že Edvard Beneš chtěl Hitlerovi tajně předat Sudety. Pravdou je, že E. Beneš nemohl osobně nic nikomu předat. Pouze se snažil skrze Francii podat kompromisní rozumný návrh

13.9.2021 v 8:20 | Karma: 14,20 | Přečteno: 675x | Diskuse| Politika

Vladislav Svoboda

Sudety před mobilizací

V pátek 23. září 1938 ve 22:30 byla vyhlášena všeobecná mobilizace. Ale co se dělo před ní? 12. března anšlusem bylo Rakousko, rodná země Adolfa Hitlera, přičleněna k Německu.

5.9.2021 v 10:16 | Karma: 13,04 | Přečteno: 301x | Diskuse| Politika

Vladislav Svoboda

Edvard Beneš II. díl

Je nutné si uvědomit, že Československo byla jediná demokratická země na východ od Francie (Švýcarska). Byla první demokratickou zemí v Evropě, která v nové ústavě zakotvila, že ženám náleží volební právo.

4.9.2021 v 15:35 | Karma: 15,70 | Přečteno: 477x | Diskuse| Politika

Vladislav Svoboda

Edvard Beneš

Před sedmdesáti třemi roky zemřel president republiky prof. JUDr. PhDr. Edvard Beneš, o kterém se v rámci módního sebemrskačství v poslední době hodně diskutuje. Proto jsem se rozhodl napsat několik blogů na toto téma.

3.9.2021 v 9:34 | Karma: 19,23 | Přečteno: 612x | Diskuse| Politika

Vladislav Svoboda

Trikolora chce bránit normální svět

Ale zapomněla, že normální svět se řídí právem, jinak by v něm vládla anarchie a chaos. Podle jejich chování by jim nejspíš vyhovovala anarchie a chaos. Jak jinak si vysvětlit jejich pštrosí jednání.

2.9.2021 v 8:56 | Karma: 10,69 | Přečteno: 491x | Diskuse| Politika

Vladislav Svoboda

Jakou mám uhlíkovou stopu?

Jsem jako moji předkové (od té doby co slezli ze stromu) všežravec. Měsíčně sním asi čtvrt kila vepřového a tři čtvrtě kila kuřecího a jednou za dva měsíce si udělám hovězí polévku.

31.8.2021 v 8:56 | Karma: 30,03 | Přečteno: 530x | Diskuse| Politika

Vladislav Svoboda

Evropa na rozcestí

Evropská unie nepoznala přes sedmdesát let válku. Představa, že by například Nizozemsko nebo některý jiný stát napadl svého souseda je nepředstavitelná. Životní úroveň je oproti jiným kontinentům vysoká.

30.8.2021 v 9:50 | Karma: 23,78 | Přečteno: 740x | Diskuse| Politika
  • Počet článků 272
  • Celková karma 12,81
  • Průměrná čtenost 1440x
Důchodce, občas si přivydělávající v komparsu. Člen klubu Milady Horákové. Snažím se nemít stádní názory a řídit se heslem: Důvěřuj, ale prověřuj!

Seznam rubrik