Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
OZ

Nutno podotknout, že tato oblast Besarábie, nepřestala rusáka zajímat ani dnes. Pozorovatelé o ni mají v poslední době vážné obavy a její obyvatelé se bojí, že se válka rozšíří až k nim. Besarábie má velký strategický význam, zejména kdyby se Rusové rozhodli prorazit pozemní koridor na Krym a obsadit bývalé "Novorusko". Besarábii obklopuje Černé moře, řeka Dunaj a Moldavská republika a na severu leží proruské odštěpenecké území Moldavska Podněstří.

Hovořilo se dokonce i o možných vůdcích, mezi nimiž byli, jak jinak, bývalí sovětští armádní důstojníci z Bolgradu, kde žijí většinou etničtí Bulhaři. Pokračující válka na Donbase však nadšení pro separatismus hodně utlumila. Proruští vůdci utekli a oportunističtí politikové podpořili jednotu Ukrajiny.

2 2
možnosti
Foto

Ono to není tak jednoduché. Stalin si přál světovou válku, protože podle Marxe jedině světová válka přinese vítězství prolitariátu a komunismu. Podepsal pakt s Hitlerem jenom proto, že čekal, až se německá vojska vyčerpají v boji a pak zasáhnou sovětská vojska. Nepočítal s tím, že Francie tak rychle padne, ale stále věřil, že Hitler nezahájí válku na dvou frontách. Věděl, že ropu Německo bere v Rumunsku. V případě napadení Německa stačilo obsadit ropná pole v Rumunsku a Německo bude mít potíže s pohonými hmotami. Proto roku 1940 obsadil Severní Bukovinu a Besarábii. Tím se přiblíbližil k ropným polím. Hitlera dopisem chácholil, že se nic neděje, že obsazení tohoto území bylo zbezpečnostních důvodů. Podle historiků to bylo důvodem, proč Německo zahájilo s SSSR válku . Němců docvaklo, že Stalin je připraven vtrhnout do Německa.

5 1
možnosti
Foto

Ten rychlý pád Francie mu plány zcela překazil, v podstatě přešlapoval na místě, což byl jeden z důvodů jeho počáteční nerozhodnosti.

2 1
možnosti
JZ

Zasloužená karma, tohle je třeba si připomínat. :-)R^

15 0
možnosti
JH

Copak, nebude žádná relativizace typu. že by se Rumuni měli zamyslet, jestli dělali všechno dobře, jestli se zkoušeli domluvit.... jako na náš účet pod článkem pana Větvičky o Mnichovu?

1 0
možnosti
JS

J78a17n 39S40e75m85i10k

3. 10. 2016 11:47

Diky za pekny clanek.

to je mimochodem zajimave v ceske historicke pameti, Cesi maji vetsinou za to ze byli "jedini co preventivne kapitulovali" a jako stat nebojovali.

Ve skutecnosti nebojovalo a kapitulovaloi v situaci podobne ultimatum a Mnichovu rada dalsich statu: Estonsko, Litva,Lotyssko, Rumunsko, a bez odporu se nechalo obsadit i Dansko (resp. "valka" mela asi 10 mrtvych, coz je mene nez u nas stret u tech kasaren na ostravsku v breznu 1939)

4 0
možnosti
JS

J29a37n 32S60e47m82i32k

3. 10. 2016 12:26

jeste pripominam autorovi ze zapomel dat nacasovani tohoto Rumunskeho Mnichova do sirsiho kontextu udalosti druhe svetove valky:

probihalo to v druhe pulce cervna 1940.

Ctrnact dni pred tim zahajil Hitler utok na Belgii, Nizozemsko a Francii.

Paralelne s rumunskym ultimatem Stalin firmalne pripojil tri pobaltske staty k SSSR.

Tedy bylo to na Vychode projevem koordinace akci s Hitlerem: Hitler utoci v Zapadni Evrope, Stalin ve Vychodni ve stejny cas

4 0
možnosti
LK

Jen pro upřesnění - oblast Besarábie byla v letech 1873-1918 ruskou gubernií (předtím, od roku 1812 ruskou správní oblastí) a Bukovina byla součástí R-U/ Předlitavska (1775-1849 jako část Haliče a 1849-1918 jako korunní země).

6 0
možnosti
  • Počet článků 272
  • Celková karma 12,81
  • Průměrná čtenost 1440x
Důchodce, občas si přivydělávající v komparsu. Člen klubu Milady Horákové. Snažím se nemít stádní názory a řídit se heslem: Důvěřuj, ale prověřuj!

Seznam rubrik