Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JL

Stejnou otazku si kladly tech 13 kolonii po roce 1776. Tato diskuze trvala az do 1787, kdy byla ratifikovana Ustava. Plnych 12 let byl jeden problem stale na poradu a to, jak a na jake podstate uzakonit tu federaci. Jaka prava bude patrit statum a kde zacne pravo federace. A hlavne, usporadani systemu, ktery VYROVNA staty male a s mensim poctem obyvatel (Rhode Island) se staty vetsi a s vice obyvately (New York nebo Kalifornie) Mohu jen dodat, jeste dnes jsou dohady o volebnim systemu do federalnich instituci.

Evropa tento dialog presla a slatala EU s myslenkou silnych statu, ktere budou rozhodovat o deni cele Unie. Tato myslenka neprosla ve Velke Britanii. Brexit je prvni vyusteni neschopnosti EU se dohodnout na zakladnich otazkach Unie. Pohlednete i do vlastnich rad zde v CR a poznate jak to s tou EU skutecne stoji. Nebyt DOTACICH tak asi nase republika by v te EU jiz nebyla. Nase slovo nema zadnou velkou silu. Rozhoduje se bez nas i v pripade, kdy se jedna o nas.

Vim z vlastni zkusenosti ceskou zhovivavost usporadat organizaci sveho statu do statu s moderni organizaci. Verim vsak v intelek ceskych obcanu ten problem prekona na urovni EU. Zde je to nutnosti!!!!

0 0
možnosti
PK

Otázka je jak by "ideální" EU měla vypadat. Určitou integraci potřebuje ale asi se nemůžeme vrátit k Montánní unii. Už ani ten typ průmyslu nemáme, nebo téměř ... Bylo by lépe ji udělat dvourychlostní? Je vůbec reálné u takového kolosu prosadit jednotnou zahraniční politiku, sbližování daní, konec daňových rájů nebo polorájů - Irsko, Nizozemsko, Kypr, Lucembursko?

Bohužel v čele by měly být persóny, které na úrovni států něco znamenaly. ne co je tam teď.

0 0
možnosti
VV

Kazdy si ji predstavujem jinak. Mnozi si ji predstavuji tak, ze ty komise nesedely v Bruselu, ale v Moskve.

Pro mne by bylo idealni reseni vratiit se pred rok 2004 a nekrmit problematicke zame, ktere jen natahuji ruce EU prispej.

1 0
možnosti
Foto

Dobrý den,

objevil jsem Váš starší článek, kam žu není možné vkládat diskusní příspěvek. proto si dovolím tady:

Píšete:

Jsem přesvědčen, a bylo by velice zajímavé, kdyby se to dalo zjistit, že většina tzv. Sudetských Němců byli poněmčení Češi.

Zdroj: https://vladislavsvoboda.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=757872

Odpověď: To přece nebylo všude stejné. Ve 13. století přicházeli osadníci do zcela prázdných míst a osady zakládali. Zakládali i nová města nedaleko tradičních sídlišť. Tak se stalo, že třeba i Nymburk, Kolín a Jaroměř měli silnou německou elitu ta ale postupně zanikla v českém moři. V tomto směru bylo radikálním přelomem husitské (mimojiné také silně protiněmecké) hnutí.

Osídlování pokračovalo dále do vyšších poloh. Třeba Orlické hory dosáhly plného osídlení až počátkem 17. století.

Do toho opravdu přišlo poněmčování v důsledku jazykové orientace šlechtických rodů, ale to nemohlo být v čiště českém prostředí nijak rozsáhlé. vesničané mezi sebou pořád mluvili česky, nepotřebovali mluvit s pánem německy.

Jinými slovy většina německého osídlení nebyli poněmčenci, ale potomci německých osadníků.

1 0
možnosti
VS

Stačí se podívat na historii kdysi českých husitských měst jako byly Žatec a Louny.

0 0
možnosti
Foto

,,Evropská unie nepoznala přes sedmdesát let válku. ". Nemohla, neb tak dlouho zatím neexistuje. Předcházelo jí nejprve EHS. Co se nutných změn EU týká, s těmi těžko počítat. I proto, že se jim sama bude bránit, neb jakákoli změna by byla i jejím ohrožením.

2 0
možnosti
JR

J17a38n 88R26á91ž

30. 8. 2021 12:11

Souhlas!

Že lze EU reformovat je stejně utopická představa, jakou měli mnozí, když si mysleli v roce 1968, že lze úspěšně reformovat KSČ. Jakoukoliv reformaci EU nedopustí dopustit desetitisíce těch, kdo jsou s byrokratickým modelem EU svázáni existenční pupeční šňůrou.

3 0
možnosti
  • Počet článků 272
  • Celková karma 12,81
  • Průměrná čtenost 1440x
Důchodce, občas si přivydělávající v komparsu. Člen klubu Milady Horákové. Snažím se nemít stádní názory a řídit se heslem: Důvěřuj, ale prověřuj!

Seznam rubrik